Gazprom maksoi kauttakulusta - Valko-Venäjä nikottelee

Venäjä ilmoitti aamupäivällä Gazpromin maksaneen valkovenäläiselle energiayhtiölle Beltransgazille velkansa energian kauttakulkumaksuista. Valko-Venäjä taas maksoi eilen illalla kaasulaskunsa Gazpromille. Maksamattomat laskut ovat hiertäneet maiden välejä jo pitemmän aikaa.

Gazprom palautti Valko-Venäjälle menevän kaasuvirran normaaliksi, kun se sai tiedon lähes 200 miljoonan dollarin velkojen maksamisesta. Valko-Venäjä otti velkojen maksua varten lainaa.

- Tällä hetkellä ei ole olemassa ongelmia, jotka estäisivät kaasun toimittamista Valko-Venäjälle, kertoi Gazpromin tiedottaja Sergei Kuprjanov.

Maiden välit eivät kuitenkaan Gazpromin kommentista huolimatta ole selvät, sillä Valko-Venäjän energiaministeri Alexander Ozeretsin mukaan Gazprom oli maksanut vain 87 prosenttia 260 miljoonan dollarin suuruisesta velasta. Valkovenäläisviranomaiset ovat aiemmin uhanneet katkaista venäläisen kaasun kauttakulkutoimitukset muuhun Eurooppaan, mikäli kauttakulkumaksuja ei makseta täysimääräisenä. Uhkausta ei ole vedetty takaisin, kaasusulun piti alkaa kello 13 Suomen aikaa. Liettuasta kuitenkin kerrotaan, että Valko-Venäjän läpi tuleva venäläinen kaasu virtaa täysin normaalisti. Ennen eilistä Gazpromin velkojen kuittausta Liettuan läpi virtasi vain 60 prosenttia normaalista kaasumäärästä.

Kiristystä kaasuhanoilla

Energiasta kinastelevat naapurukset ovat pitkin viikkoa kiristäneet toisiaan kaasuleikkauksilla. Maanantaina Gazprom vähensi kaasuntuontia Valko-Venäjälle 15 prosenttia. Tiistaina maahan tuli enää 70 prosenttia normaalista kaasumäärästä, ja keskiviikkona vain 60 prosenttia. Valko-Venäjä vastasi samalla mitalla ja vähensi kaasun kauttakulkuvirtausta muuhun Eurooppaan. Liike säikäytti muuta Eurooppaa, sillä Valko-Venäjän läpi virtaa kaasua Liettuaan, Saksaan ja Puolaan.

Maiden välinen kaasuriita juontaa juurensa Venäjän tahtoon nostaa Valko-Venäjälle myydyn kaasun hintaa. Valko-Venäjä on tähän asti saanut kaasunsa huomattavasti muuta Eurooppaa halvemmalla: tuhannelta kuutiolta hinta on ollut 150 dollaria. Venäjä korotti hintaa vuoden alussa 170 dollariin, ja huhtikuun alussa jälleen 185 dollariin. Valko-Venäjä kieltäytyi Aleksander Lukashenkan johdolla maksamasta, ja vetosi molempien maiden ponnistuksiin valtiontalouden parantamisesta.

(AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat