Mainos

Gazprom ja Valko-Venäjä sopimukseen kaasutoimituksista?

Gazpromin mukaan Valko-Venäjän julkaisemat tiedot sopimukseen pääsystä ovat ennenaikaisia.

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat tänään vääntäneet kättä maakaasun hinnasta. Valko-Venäjä ilmoitti jo päästyn sopimukseen, mutta venäläisen kaasujätin Gazpromin mukaan tiedot sopimukseen pääsystä ovat ennenaikaisia.

Valko-Venäjän varapääministeri Vladimir Semashko kertoi Minskissä, että Valko-Venäjä oli luvannut maksaa venäläisestä maakaasusta 100 dollaria tuhannelta kuutiometriltä vuonna 2007. Nykyinen hinta on 46 dollaria.

Semashkon mukaan Venäjä ei kuitenkaan tyydy tähän, vaan haluaa, että sopimus solmittaisiin myös ensi vuotta seuraaviksi neljäksi vuodeksi.

Aiemmin Valko-Venäjän pääministerin tiedottaja sanoi, että maat ovat kaasunhinnan lisäksi päässeet sopimukseen Valko-Venäjän kautta Eurooppaan vietävän venäläisen kaasun siirtomaksuista.

Gazpromin tiedottaja Sergei Kuprijanov sanoi olevan ennenaikaista puhua lopulliseen sopimukseen pääsystä. - Meidän on odotettava, kunnes lopullinen sopimus on allekirjoitettu, Kuprijanov sanoi uutistoimisto Reutersille.

Gazprom ja Valko-Venäjä ovat käyneet hintaneuvotteluja Moskovassa.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko syytti eilen Venäjää kiristyksestä Gazpromin vaadittua aiempaa huomattavasti korkeampaa hintaa maakaasusta.

Nykyinen sopimus on voimassa vuoden loppuun eli huomiseen. Gazprom on ilmoittanut katkaisevansa yhteydet Valko-Venäjälle maanantaiaamuna, jos uutta sopimusta ei saada aikaan.

Kiista voisi heijastua myös Venäjän kaasutoimituksiin läntiseen Eurooppaan. Viidennes Venäjän kaasutoimituksista länteen kulkee Valko-Venäjän kautta. Viime vuodenvaihteessa kaasutoimituksissa Eurooppaan oli katkoja, kun Gazprom ja Ukraina ajautuivat samantapaiseen hintakiistaan.

Venäjältä tuodaan maakaasua myös Suomeen, mutta Suomeen tuleva kaasuputki ei ole Valko-Venäjän alueella.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.