Mainos

Gazprom: Itämeren kaasuputkesta ympäristöselvitys

Kaasujätti vakuuttaa, ettei Itämeren pohjaan rakennettava kaasuputki ole uhka ympäristölle.

Venäläinen kaasujätti Gazprom lupaa, että Itämeren pohjassa kulkevan kaasuputken ympäristövaikutukset tutkitaan kunnolla. Gazprom sanoo antavansa asiasta lisäselvityksiä keväällä.

Itämeren maat ovat ihmetelleet sitä, ettei niiden kanssa ole avoimesti keskusteltu, mitä kaikkea Suomenlahden pohjaa pitkin kulkevan putken rakentamisesta aiheutuu.

Kremlin jälkeen Gazprom on yksi Venäjän suurimmista vaikuttajista. Valta näkyi vuodenvaihteessa, kun Gazprom päätti nelinkertaistaa Ukrainan kaasun hinnan. Riita tuntui koko Euroopassa ja Venäjää syytettiin energialla kiristämisestä.

Gazpromin mukaan kiista oli vain hyödyksi. Viestintäjohtaja Sergei Kuprijakov sanoo, että se selkeytti pelisäännöt.

- Koska kaasun hinta nousee merkittävästi kaikissa maissa muutaman vuoden sisäällä, myös Suomessa, ei ole taloudellisesti perusteltua, että Ukraina saisi kaasua yhä edelleen samaan, vanhaan hintaan.

Uusin hanke on Itämeren kaasuputki. Suomenlahden pohjassa sotaromun ja myrkkytynnyreiden seassa kulkeva putki huolestuttaa ympäristöjärjestöjä.

- Seuraamme varmasti jokaisen sentin rakentamista tarkkaan. Meillä on paljon kokemusta merenpohjassa kulkevien kaasuputkien rakentamisesta. Tämä projekti ei ole haitaksi ympäristölle, Kuprijakov vakuuttaa.

Itämeren maiden kanssa asiasta ei ole juurikaan keskusteltu.

- Tietysti me tarkkaan kuuntelemme, mitä mm. Suomella on tässä asiassa sanottavaa. Ja olemme valmiita antamaan kaiken mahdollisen projektiin liittyvän tiedon.

Kaasuputken rakentaminen alkoi joulukuussa. Tarkempi selvitys mm. ympäristöasioista luvataan keväällä. Valmis putken pitäisi olla 2010.

Gazpromin mukaan uusi putki tuo vakautta kaasuntoimituksiin. Euroopan kaasusta se tuottaa nyt neljänneksen.

Kaikkiaan Gazprom myy kaasua lähes 30 maahan ja työllistää yli 300 000 ihmistä.

Gazprom on mahtitekijä myös Venäjän politiikassa. Ja niin kauan kuin kaasun ja öljyn hinnat ovat korkealla, energiayhtiöden vaikutusvalta vain kasvaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 12.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.