Mainos

Gazan tulitauko saattaa syventää konfliktia

Israelin ja Hamasin tänään alkaneen tulitauon arvellaan jäävän lyhyeksi. Jotkut asiantuntijat pelkäävät tauon jopa pahentavan konfliktia.

-Tällaista tulitaukosopimusta ei ole koskaan aikaisemmin nähty, sanoo professori Naji Sharab gazalaisesta yliopistosta.

-Israel pitää yhä Hamasia terroristijärjestönä ja Hamas Israelia vihollisvaltiona.

Israelilaiset pelkäävät, että Hamas käyttää tauon asevarastojensa kasvattamiseen. Palestiinalaiset puolestaan arvelevat, että Israel vahvistaa nyt Länsirannan juutalaissiirtokuntia.

Israelin pääministerin Ehud Olmertin mukaan tulitauko on hauras ja jää luultavasti lyhytikäiseksi. Hän sanoo myös, että Hamasilla on nyt viimeinen mahdollisuus välttää Israelin uusi hyökkäys Gazaan. Monet israelilaiset ajattelevatkin, että hyökkäys on väistämättä edessä ja se vain lykkääntyy vähän tulitauon vuoksi.

Hamasin aseellinen siipi on julistanut olevansa valmis rajuun vastaiskuun heti, jos Israel rikkoo tulitaukosopimuksen ehtoja. Tilanteen tekee tulenaraksi sekin, että sopimus ei koske Länsirantaa. Siellä käytävät taistelut saattavat heikentää tulitaukomotivaatiota Gazassa.

Vankien vaihdosta neuvotellaan

Epäilyksistään huolimatta Israel ja Hamas aikovat jatkaa ensi viikolla neuvotteluja vankien vaihdosta. Israel haluaa vapauttaa sotilaan, jonka Hamas sieppasi kaksi vuotta sitten. Hamas vaatii vastineeksi useiden jäsentensä vapauttamista Israelin vankiloista.

Sovinnollista on myös se, että Israel aikoo ilmeisesti päästää sunnuntaista lähtien aiempaa enemmän tavarakuljetuksia Gazaan. YK:n alainen palestiinalaispakolaisia auttava järjestö sanoi toivovansa, että se pääsee tulitauon ansiosta jatkamaan koulujen ja sairaaloiden rakentamista Gazassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.