Mainos

Gazan tulitauko juuttui salakuljetuskiistaan

Gazan tulitaukoneuvottelut ovat näyttäneet jumiutuvan kiistoihin siitä, miten saadaan estettyä aseiden salakuljetus Gazaan. Avainasemassa ovat Gazan ja Egyptin rajan alitse kulkevat sadat tunnelit.

Israel torjui YK:n turvallisuusneuvoston tulitaukovaatimuksen ja jatkoi Gazan moukarointia.

Israel haluaa kansainväliset takeet siitä, ettei Hamas-järjestö salakuljeta lisää raketteja Gazaan. Egypti puolestaan ei halua ulkomaisia joukkoja maahan valvomaan noin 15 kilometrin mittaista Gazan-rajaa. Diplomaattilähteiden mukaan Egyptin välityksellä käytävät neuvottelut näyttivät olevan perjantaina pahasti vastatuulessa.

Israelilaisten arvioiden mukaan Gazan rajan ali kulki ennen hyökkäystä kolmisensataa tunnelia. Egyptiläisen Rafahin rajakaupungin asukkaiden mukaan niitä oli jopa tuhat.

Aseiden lisäksi tunneleita pitkin on saatu Gazaan myös ruokaa ja lääkkeitä. Israel sanoo nyt onnistuneensa pommituksissaan tuhoamaan ainakin 150 tunnelia.

Hamas on viime viikkojen aikana ampunut Israeliin satoja raketteja. Israelin pelkona on, että järjestö pyrkii täydentämään varastojaan.

Oliivinviljelijän tuottoisa bisnes

Yksi pommitusten sulkemista tunneleista on oliiveja viljelevän egyptiläisen Abu Mohamedin. BBC:n haastattelema Mohamed ehti pyörittää bisnestä pelloiltaan useiden kuukausien ajan. Ansiot saattoivat nousta 2500 euroon runsaassa viikossa.

Puoli kilometriä pitkän ja lähes 30 metriä syvän tunnelin kautta kulki tupakan, sokerin, teen ja karjan lisäksi ajoittain myös aseita. Aseet toi viljelijän ovelle välitysmies.

- Uskon että se on TNT:tä. Tai jotain muuta mitä käytetään rakettien valmistamiseen, Mohamed sanoi BBC:lle.

- Se tulee aina sinetöidyssä laukussa. En koskaan avaa sitä, se ei ole minun asiani.

Israel jatkoi perjantaina Gazan pommittamista, ja sekä Israel että Hamas suhtautuivat nuivasti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan. Hamasin mielestä päätöslauselma suosii Israelia. Pääministeri Ehud Olmert taas sanoi, että Israel ei taivu ulkopuolisten painostuksen edessä.

YK vaatii välitöntä ja kestävää tulitaukoa, aseiden salakuljetuksen lopettamista sekä Gazan saarron höllentämistä. Yhdysvallat pidättyi äänestyksestä mutta rohkaisi osapuolia jatkamaan tulitaukoneuvotteluita.

Israelia syytetään evakuoitujen tulittamisesta

YK:n avustusjärjestö OCHA kertoi perjantaina israelilaisten tulittaneen Gazassa taloa, johon oli evakuoitu siviilejä. Tulituksessa kuoli 30 ihmistä.

Tiedot perustuvat palestiinalaisten silminnäkijöiden kertomuksiin. Heidän mukaansa Israelin sotilaat evakuoivat viime sunnuntaina yli sata siviiliä yhteen taloon, ja vuorokautta myöhemmin rakennukseen osui Israelin kranaatteja. Israel tutkii syytöksiä.

Ahmed Ibrahim Samouni, 13, haavoittui rintaan mutta selvisi tulituksesta. Valtaosa kuolleista oli hänen sukunsa jäseniä.

- Abu Salah kuoli, hänen vaimonsa kuoli. Abu Tawfiq kuoli, hänen poikansa kuoli ja myös vaimo. Mohammed Ibrahim kuoli ja hänen äitinsä kuoli. Ishaq kuoli ja Nasar kuoli. Nael Samounin vaimo kuoli. Monet kuolivat, poika kertoi kokemastaan Reutersin puhelinhaastattelussa.

(MTV3-STT-AFP-DPA-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.