Mainos

Gazan siirtokunnat evakuoitu

Gazan viimeinen siirtokunta on tyhjennetty. Israelin joukot aloittivat Länsirannan tyhjennettäväksi määrättyjen juutalaissiirtokuntien evakuoinnin aamulla.

Israelin joukot evakuoivat maanantaina viimeisenkin Gazan juutalaissiirtokunnan Netzarimin. Kenraalimajuri Dan Harel kertoi maanantai-iltana, että evakuointi on saatu käytännössä päätökseen.

Vielä alkuillasta sotilaat yrittivät saada viimeisetkin jäljellä olevat siirtokuntalaiset nousemaan Netzarimista pois kuljettaviin busseihin.

Israelilaiset sotilaat pääsivät etenemään siirtokuntaan vastarintaa kohtaamatta. Asukkaat lähtivät kyynelehtivinä, uhmakkaina ja vastalauseita huudellen, mutta väkivaltaa ei ilmennyt.

-Voitte tuhota kotimme, mutta ette henkeämme, julistivat siirtokuntalaiset julisteissaan. He tekivät selväksi tunteensa niin evakuointia kuin pääministeri Ariel Sharonia kohtaan

Netzarim, uskonnollinen maanviljelysyhteisö, oli ensimmäisiä siirtokuntia Gazassa vuoden 1967 sodan jälkeen. Se on ollut toistuvasti ääripalestiinalaisten iskujen kohteena. Palestiinalaiset vihasivat erityisesti tätä siirtokuntaa, joka lähes leikkasi Gazan kahtia ja alisti heidät loputtomiin tiesulkuihin, jotta siirtokuntalaiset pääsivät liikkumaan sotilaiden suojeluksessa.

Noin 2 000 israelilaista sotilasta ja poliisia osallistui siirtokuntalaisten häätämiseen Netzarimista. Sadat asukkaat osallistuivat synagogassa järjestettyyn jäähyväistilaisuuteen ennen siirtymistään busseihin ja autoihin, jotka armeijan vartiossa poistuivat Gazasta.

Länsirannalla vaikeampaa

Gazan kaistan siirtokuntien evakuointi sujui odotettua nopeammin, mutta Länsirannalla, jossa armeijan joukot aloittivat aamulla Sanurin ja Homeshin siirtokuntien tyhjentämisen, tilanne on vaikeampi. Silminnäkijöiden mukaan poliisit joutuivat leikkaamaan tiensä läpi piikkilankaesteiden ja ohittamaan palavia barrikadeja, ennen kuin pääsivät sisälle siirtokuntiin. Turvallisuusjoukot ja poliisi ovat niin ikään katkaisseet siirtokuntiin johtavat tiet.

Joukkojen on tarkoitus tarkoitus tyhjentää siirtokunnat muutaman päivän aikana. Sadat nuoret siirtokuntalaiset vastustavat kuitenkin tyhjentämistä ja ovat linnoittautuneet asuintaloihin ja julkisiin rakennuksiin. Mielenosoittajien mukaan tarkoituksena on tehdä väkivallatonta vastarintaa.

Äärijuutalaiset haluavat tehdä operaatiosta hankalamman kuin Gazan kaistalla painottaakseen siirtokunta-alueiden uskonnollista tärkeyttä. Israelin armeija on varannut siirto-operaatioon noin 5500 sotilasta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.