Gazan rajaneuvotteluissa sopu

Rafahin rajanylityspaikka on ainoa suora yhteys Gazasta ulkomaille. Tuoreen kompromissin mukaan israelilaiset ja palestiinalaiset valvovat rajaa yhdessä videolinkin välityksellä.

Israel ja palestiinalaiset ovat sopineet Gazan ja Egyptin rajalla sijaitsevan Rafahin rajanylityspaikan avaamisesta. Neuvottelut saatiin päätökseen, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice pani oman arvovaltansa peliin ja toimi välittäjänä yhden päivän pidempään kuin oli tarkoitus.

Rice tapasi sitkeästi melkein kellon ympäri sekä israelilaisia että palestiinalaisia virkamiehiä. Hän lykkäsi eilen myös matkaansa Etelä-Koreaan, koska ratkaisu oli syntymässä.

- Tämä sopimus on iso askel eteenpäin, Rice arvioi Jerusalemissa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Rice varoitti kuitenkin myös edessä olevista vaikeista ajoista. Hän huomautti, että sopimus on hauras ja osapuolilla on edessään vielä pitkä tie. Yhdysvallat ymmärtää erityisesti Israelin huolta turvallisuudestaan ja vaatii tuloksia palestiinalaisilta.

- Sitoutumisemme turvallisuuteen on yhtä vahva kuin ennenkin. Tämänpäiväisen sopimuksen kaltainen edistys ei voi jatkua, jos terrorismin vastaisessa taistelussa ei edetä, Rice huomautti.

Tärkeä avaus alueen asukkaille

Rafahin rajanylityspaikka pyritään avaamaan 25. marraskuuta. Samoin Gazan uuden sataman rakennustyöt on tarkoitus aloittaa myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. Lisäksi palestiinalaissaattueiden pitäisi päästä kulkemaan Gazan ja Länsirannan väliä kuukauden kuluessa.

Rafahin rajanylityspaikka on ollut suljettuna siitä lähtien, kun Israel vetäytyi Gazan alueelta syyskuussa. Sen avaaminen on välttämättömänä Gazan rapistuneelle taloudelle ja ennen kaikkea alueen asukkaille. Israel on pelännyt, että rajan yli kuljetetaan kuitenkin maataloustuotteiden sijasta aseita ja räjähteitä.

Israel ja palestiinalaiset ovat olleet tästä syystä eri mieltä Rafahin valvonnasta. Saavutetun kompromissin mukaan israelilaiset ja palestiinalaiset valvovat yhdessä rajaa videolinkin välityksellä valvomosta, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä rajanylityspaikasta. Lisäksi EU:lle on kaavailtu tarkkailutehtäviä Rafahissa.

Yhdysvallat on puolestaan nimittänyt uudeksi turvallisuusasiantuntijakseen Lähi-idässä kenraalimajuri Keith Daytonin. Hänen tehtävänään on muun muassa osallistua Israelin ja palestiinalaisten sitoumusten valvontaan.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat