Gazan iskussa kuoli kolme amerikkalaista

Gazan pommi-iskussa kuolleet olivat diplomaattisaattueen turvamiehiä. Iskun tekijäksi on ilmoittautunut Kansan vastarintakomiteoiksi itseään kutsuva aseellinen ryhmä.

Gaza

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on kehottanut palestiinalaisten pääministeriä Ahmed Koreita toimimaan ääripalestiinalaisia vastaan sen jälkeen, kun kolme amerikkalaista oli kuollut pommi-iskussa Gazassa.

- Ulkoministeri Powell tähdensi Koreille, että palestiinalaisten itsehallinnon on tärkeää ryhtyä toimiin väkivallan ja terrorismin lopettamiseksi, kertoi Korein kanslian johtaja Hassan Abu Libeh.

Yhdysvaltain ulkoministeriö vakuutti puolestaan löytävänsä iskuun syylliset ja tuovansa heidät oikeuteen. Myös YK:n Lähi-idän-erityislähettiläs Terje Röd-Larsen vaati, että palestiinalaisten itsehallinto ottaa kiinni Gazan iskuun syylliset ja tuo heidät oikeuden eteen. Samalla hän tähdensi, että palestiinalaisten turvallisuusjoukot on uudistettava "terrori-iskujen" lopettamiseksi.

Aiemmin päivällä Gazassa tehdyssä pommi-iskussa kuoli kolme amerikkalaista ja yksi haavoittui, vahvisti Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja.

Palestiinalaisten johto on tuominnut iskun, ja äärijärjestöt Islamilainen jihad sekä Hamas ovat ilmoittaneet, etteivät ne ole sekaantuneet iskuun. Iskun tekijäksi ilmoittautui myöhemmin tänään Kansan vastarintakomiteoiksi itseään kutsuva aseellinen ryhmä.

Wolf ei ollut saattueessa

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI lähettää asiantuntijaryhmän tutkimaan iskua, kertoi Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs Dan Kurtzer. Samalla hän korosti, että Yhdysvallat jatkaa rauhanpyrkimyksiään alueella iskusta huolimatta.

Surmansa saaneet olivat amerikkalaisen diplomaattiautosaattueen turvamiehiä. Tien varteen sijoitettu pommi räjähti saattueen kulkiessa ohi lähellä Erezin raja-asemaa, joka sijaitsee Gazan ja Israelin rajalla. Autosaattueessa oli amerikkalaisia diplomaatteja ja Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n virkailijoita. He olivat matkalla Gazaan haastattelemaan palestiinalaisia opiskelijoita, jotka olivat anoneet Fulbright-stipendiä päästäkseen opiskelemaan Yhdysvaltoihin, Casey kertoi.

Sen sijaan Yhdysvaltain Lähi-idän-erityislähettiläs John Wolf ei ollut mukana saattueessa, vaikka autoissa olikin Wolfin toimiston muita työntekijöitä.

Isku tehtiin vain muutama tunti sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli estänyt veto-oikeudellaan YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselman, joka olisi tuominnut Israelin kiistanalaisen aitahankkeen.


(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 15.10.2003).

Lue myös:

    Uusimmat