Mainos

Gazan asukkaat tekivät uusia aukkoja Egyptin raja-aitaan

Egypti ilmoitti aiemmin sulkevansa Gazan rajan kokonaan iltapäivällä.

Gazan asukkaat ovat uhmanneet Egyptin kieltoa ja tekivät uusia aukkoja raja-aitaan. Sadat rajalla odottaneet palestiinalaiset hurrasivat, kun Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön puskutraktori runnoi heille uuden reitin Egyptiin.

Egypti ei iltaan mennessä ollut puuttunut tilanteeseen. Maan hallitus oli aiemmin ilmoittanut sulkevansa rajan kokonaan, mutta viime päivien tapahtumat ovat asettaneet sen hankalaan välikäteen.

Egypti ei halua, että muut arabimaat katsovat sen tukevan Israelin saartotoimia. Samalla se pelkää palestiinalaispakolaisten tulvaa ja ääriainesten soluttautumista maahan.

YK:n arvion mukaan jo ainakin 700 000 gazalaista, eli lähes puolet alueen 1,5 miljoonasta asukkaasta, oli käynyt tiistain jälkeen Egyptin puolella hakemassa elintarvikkeita ja polttoainetta.

Egyptin joukot ampuivat vesitykeillä

Rajalla puhkesi tänään lieviä yhteenottoja palestiinalaisten ja Egyptin joukkojen välillä. Egyptiläiset olivat paikkaamassa alkuviikosta tehtyjä aukkoja, kun osa palestiinalaisista alkoi heitellä heitä kivillä.

Poliisit vastasivat ampumalla vesitykeillä väkijoukkoon.

- Minulla on kaksi veljeä, jotka ovat yhä Egyptin puolella. Heidän ei pitäisi sulkea rajaa ennen kuin kaikki ovat palanneet, vetosi kiviä heitellyt 20-vuotias Muhammad al-Masri.

Raja-alue on muutamassa päivässä muuttunut valtaviksi markkinoiksi, joilla myydään kaikkea vuohista pakastearkkuihin.

- Ostin moottoripyörän, savukkeita, keksejä, maissilastuja, juustoa ja pienen generaattorin. Minun puolestani raja voidaan sulkea nyt, sanoi Gazan puolelle palannut Said al-Helo.

Hamasin tiedottaja Taher al-Nono oli eri mieltä.

- Gazassa vallitsee yhä kriisi. Se, mitä ihmiset ovat nyt ostaneet Egyptistä ei riitä täyttämään seitsemän kuukauden aikana syntynyttä vajausta, al-Nono sanoi.

Hamas on vaatinut Egyptiä yhteistyöhön, jotta rajanylityspaikat voitaisiin avata normaalille ja valvotulle liikenteelle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.