Mainos

Gates: USA kannattaa diplomatiaa Iranin-kysymyksessä

Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates vierailee parhaillaan Lähi-idässä. Hän yrittää kerätä tukea maansa Irak-politiikalle ja toimia Iranin vaikutusvaltaa vastaan.

Yhdysvaltain puolustusministeri Robert Gates pitää diplomatiaa ensisijaisena keinona Iranin ydinohjelmasta syntyneen kiistan ratkaisemisessa. Hän kertoi Yhdysvaltain kannasta Israelin pääministerille Ehud Olmertille tänään Jerusalemissa.

Iranin painostaminen diplomaattisin ja taloudellisin keinoin "toimii", ja siksi pakotteille tulee antaa aikaa, Gates sanoi jo aiemmin tänään Israelin puolustusministerille Amir Peretzille. Peretz kiitti Yhdysvaltoja sen johtavasta roolista Iran-diplomatiassa, mutta lisäsi, ettei "pöydiltämme voida pyyhkäistä muitakaan mahdollisuuksia".

- Vuosi 2007 on ratkaiseva Iranin suunnitelmien tuhoamisen kannalta, Peretz jatkoi.

Gates vieraili Israelissa osana Lähi-itään suuntautuvaa matkaansa, jonka tarkoituksena on toimia Iranin vaikutusvaltaa vastaan ja kerätä tukea Yhdysvaltain Irakin-politiikalle. Gates on jo käynyt Jordaniassa ja Egyptissä. Parhaillaan Gates on vierailulla Irakin pääkaupungissa Bagdadissa.

Ennen lähtöään Bagdadiin Gates kehotti irakilaisia kiirehtimään kansallista sovintoa. Hän sanoi, ettei amerikkalaisten osallistuminen Irakin turvallisuuden vartiointiin ole ikuista. Gatesin vierailu Irakiin on hänen kolmantensa puolustusministerinä.

Gates vakuutti, että Yhdysvallat jatkaa helmikuussa aloitettua operaatiota Bagdadin rauhoittamiseksi. - Odotimme heti alusta lähtien, että kapinalliset ja muut lisäisivät väkivaltaa uskotellakseen irakilaisille, että suunnitelmamme on virhe, hän sanoi.

Gates lupasi Olmertille, että Yhdysvallat aikoo auttaa Israelia säilymään sotilaallisesti vahvimpana maana Lähi-idässä huolimatta suunnitelmista myydä amerikkalaista aseteknologiaa Saudi-Arabialle ja muille Persianlahden maille.

Keskusteluissa käsiteltiin myös Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessin elvyttämistä. Aihe oli keskeisin Jordaniassa ja Egyptissä käydyissä keskusteluissa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.