Mainos

Garner tapaa irakilaisjohtajia

Irakin väliaikaisen johtajan Jay Garnerin on määrä tavata tänään, Saddam Husseinin syntymäpäivänä, jopa 400 irakilaisjohtajaa.

Jay Garner

Tänään on Saddam Husseinin syntympäpäivä, jota Irakissa on aiemmin juhlittu näyttävästi. Tänä vuonna päivänsankarin liikkeistä ollaan kiinnostuneempia kuin koskaan, sillä vieläkään ei ole tietoa siitä, onko Saddam pommitusten jäljiltä elossa.

Irakin väliaikainen johtaja, kenraali Jay Garner pyrkii sekavissa oloissa muodostamaan uuden hallinnon maahan mahdollisimman nopeasti.

USA: Valta on meillä

Saddamin katoaminen on aiheuttanut Irakissa valtatyhjiön, jota useat kilpailevat ryhmittymät ovat valmiita täyttämään. Muutama päivä Bagdadin valtauksen jälkeen kaupungin kuvernööriksi ehti jo julistautua Mohammad Zubeidi. Yhdysvaltain joukot ovat pidättäneet nyt miehen ja painottavat, että valta on heillä siihen asti, kunnes maahan on valittu uusi hallitus.

Näin sekavassa tilanteessa maan uuden hallinnon muodostaminen ei ole helppoa. Yhdysvaltain armeijan entisen kenraalin Jay Garnerin on määrä tavata tänään jopa neljäsataa irakilaista johtajaa, jotka edustavat eri uskonnollisia, etnisiä ja poliittisia ryhmiä. Tarkoituksena on keskustella Irakin uuden hallituksen muodostamisesta. Garner on valtavan haasteen edessä, sillä osa Irakin kansasta pitää Garneria valloittakansan edustajana. Garner on pyrkinyt selventämään omaa asemaansa irakilaisille pitämässään puheessa.

- Olen täällä Irakissa vain vähän aikaa, auttaakseni teidät uuteen alkuun. Tämä on teidän maanne, kyseessä on teidän tulevaisuutenne. Uudesta hallituksesta tulee vapaa ja rehellinen.

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld on aloittanut viikon kestävän vierailun Persianlahden alueelle. Tarkka matkustussuunnitelma on pidetty toistaiseksi salassa turvallisuussyistä, mutta Rumsfeldin uskotaan käyvän matkansa aikana myös Irakissa. Tarkoituksena on järjestää uudelleen yhdysvaltain joukot alueella.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 28.04.).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.