Mainos

Gallup: Vaalikoneet tarpeellisia äänestäjille

Kansalaiset kokevat internetin vaalikoneet hyödyllisiksi omaa ehdokasta etsiessä, kertoo laaja kyselytutkimus.

TNS Gallupin tekemässä kyselyssä yli 70 prosenttia vaalikoneita käyttäneistä kävi viime eduskuntavaalien aikana testaamassa ehdokkaita verkossa vähintään kaksi kertaa.

Reilu neljännes tunnustaa, että vaalikone helpotti heidän ehdokasvalintaansa viime eduskuntavaaleissa. Vain yksi kuudesta äänesti vaalikoneen tarjoamaa ehdokasta, koska hänellä ei ollut omaa suosikkia tiedossa.

Viime eduskuntavaaleissa kokoomus oli vaalikonekansan suosikkipuolue. Vaalikoneita käyttäneistä kokoomusta äänesti keskivertoäänestäjäkuntaa useammin 31 prosenttia. Toiseksi eniten ääniä eli 17 prosenttia keräsivät vihreät ja keskustan ehdokkaat. SDP:n suosio vaalikoneiden käyttäjien keskuudessa oli 12 prosenttia.

Kyselyn tulokset myös viittaavat siihen, että vaalikoneilla käyneet äänestivät vaaleissa aktiivisemmin kuin väestö keskimäärin. Arviolta noin 71 prosenttia vaalikonekokemusta omaavista käytti ääntään käydyissä eduskuntavaaleissa kun kaikkien äänoikeutettujen keskuudessa äänestysprosentti oli vajaat 68 prosenttia.

Eniten käytetyt vaalikoneet olivat Ylen (75 %), MTV3:n (52 %) ja Sanoman (37 %) koneet. Kaikki muut vaalikoneet jäivät elvästi kolmen päämedian varjoon.

TNS Gallup kokosi kaksi tutkimusaineistoa viikko viime eduskuntavaalien jälkeen. Kaikkiaan kyselyyn osallistui hieman yli 3000 vaalikoneiden käyttäjää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.