Mainos

Gallup: SAK:n energiakyselyllä enemmistön kannatus

Yli puolet suomalaisista (54 prosenttia) kannattaa palkansaajakeskusjärjestö SAK:n Suomen gallupilla teettämän kyselytutkimuksen mukaan SAK:n esittämää kokonaisratkaisua Suomen energiatuotannosta.
SAK:n mallissa sähkön lisätarpeesta puolet tuotettaisiin uusiutuvilla energialähteillä ja energian säästöllä, kolmannes lisäydinvoimalla ja vajaa neljännes maakaasulla.

Kyselyn mukaan mallia kannattaa enemmistö kaikista väestöryhmistä. Puolueittain tarkasteltuna eniten tukea SAK:n mallille antavat SDP:n (70 prosenttia) ja kokoomuksen (65 prosenttia) äänestäjät. Vasemmistoliiton äänestäjistä kokonaisratkaisua kannattaa 60 prosenttia, keskustan 59 prosenttia. Myös puolet vihreiden äänestäjistä hyväksyy SAK:n energiamallin.

Kysely tehtiin 29.4.-5.5. ja siihen vastasi 1626 suomalaista.

SAK:n julkisti vastaavan kyselyn tammikuussa, jolloin julkistettiin vastaajien näkemykset siitä, kannattavatko vai vastustavatko he uutta ydinvoimaa. Tuolloin 40 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että eduskunnan olisi hyväksyttävä uuden ydinvoimalan rakentaminen. Kolmannes vastaajista vastusti hanketta. Reilu neljännes ei osannut ottaa kysymykseen kantaa.

Venäjän tuontisähköä vierastetaan edelleen


Suomalaiset ovat kyselyn perusteella edelleen sitä mieltä, että Suomen pitää säilyttää kohtuullinen omavaraisuus sähköntuotannossa. Kolme neljäsosaa (78 prosenttia) vastanneista arvioi, että liika riippuvuus Venäjältä tuotavasta energiasta ei ole pitkän päälle Suomen etujen mukaista.

Jos perusvoiman tuottamisen vaihtoehdot ovat kotimainen lisäydinvoima ja sähkön tuonti Venäjältä, pitää 58 prosenttia vastanneista lisäydinvoimaa parempana vaihtoehtona. Sähkön tuonnin Venäjältä asetti etusijalle 19 prosenttia. Näin ajatteli enemmistö kaikkien muiden puolueiden paitsi vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista.

Vihreiden äänestäjistä 37 prosenttia pitää kotimaista lisäydinvoimaa parempana vaihtoehtona 38 prosentin puoltaessa mieluummin sähkön tuontia Venäjältä. Vasemmistoliiton kannattajista lisäydinvoiman asetti etusijalle 49 prosenttia ja sähkön tuonnin 33 prosenttia.

Energian kulutuksen uskotaan kasvavan


Kyselyn mukaan valtaosa (78 prosenttia) suomalaisista arvelee, että sähkön kulutus kasvaa tulevinakin vuosina ja siksi Suomessa tarvitaan joka tapauksessa uutta energiantuotantokapasiteettia. Kokoomuksen kannattajista näin uskoo peräti 98 prosenttia, demareista 90 ja keskustan kannattajista 82 prosenttia.
Vastanneista 78 prosenttia on sitä mieltä, että energiaratkaisun on perustuttava monipuolisuuteen eikä mitään energiatuotannon vaihtoehtoja saa sulkea pois.

Vain noin kolmannes vastanneista ilmoitti seuraavansa paljon tai melko paljon uutta ydinvoimakeskustelua eri tietolähteistä. 64 prosenttia kansalaisista puolestaan ilmoittaa, että seuraa asiaa melko vähän tai käytännössä ei lainkaan. Kiinnostus asiaa kohtaan on suurempaa lisäydinvoiman kannattajien kuin vastustajien joukossa. Eniten asia näyttää kiinnostavan kokoomuksen (56) kannattajia. Vasemmistoliiton äänestäjistä asiaa seuraa 50, SDP:n 46, vihreiden 43 ja keskustan 36 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.