Mainos

Gallup: Keskustasta suurin puolue

MTV3:n uutisten vaaligallupin mukaan Keskusta on nousemassa suurimmaksi puolueeksi sekä kannatusprosentiltaan että eduskuntapaikkojen mukaan.

Keskusta on nousemassa maan suurimmaksi puolueeksi niin kannatusprosentiltaan kuin eduskunnan paikkaluvultaankin. Tämä ilmenee MTV3:n uutisten syys- lokakuussa tehtyjen vaalipiirikohtaisten gallupien yhteenvedosta. Suomen Gallupin tekemien mielipidetiedustelujen perusteella Keskusta on saamassa uuteen eduskuntaan 54 kansanedustajaa nykyisten 48:n sijaan.

Päähallituspuolueet SDP ja Kokoomus ovat puolestaan säilyttämässä nykyiset asemansa. SDP saisi 52 kansanedustajaa kuten edellisvaaleissa ja Kokoomus 45 edustajaa, joka on yksi vähemmän kuin viime vaaleissa.

Vaalipiirikohtaisten mielipidetiedustelujen yhteenvedon perusteella vaalien häviäjiä ovat Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit. Vasemmistoliitto on menettämässä 2 edustajapaikkaa, ja kristilliset puolestaan peräti 4 paikkaa nykyisestä kymmenestä. Myös Ruotsalainen Kansanpuolue on menettämässä yhden paikan nykyisestä 12:sta paikasta. Gallupin mukaan Perussuomalaiset menettäisivät ainoan paikkansa, joka on Vaasan vaalipiirissä.

Keskustan ohella kansanedustajapaikkojensa määrää olisi lisäämässä vihreät. He saisivat kolme lisäpaikkaa, jolloin kansanedustajamäärä nousisi 14:sta.

Keskusta SDP:n ohi myös kannatusprosenteissa

Myös kannatusprosenteissa Keskusta on ohittanut SDP:n. Vaalipiirigallupin yhteenvedon mukaan Keskusta saisi 24,5 prosenttia äänistä, jossa on 2:n prosenttiyksikön nousu viime vaaleihin. SDP jäisi keskustasta prosenttiyksikön 23,5 prosentin kannatuksellaan. Viime vaaleihin siinä on nousua 0,6 prosenttiyksikköä. Kokoomuksen kannatus on viime vaalien tasolla, nyt 20,8 prosenttia.

Sen sijaan Vasemmistoliiton kannatus on vajaan prosenttiyksikön viime vaaleja alempi eli tasan 10 prosenttia.
Vihreät ovatkin kisaamassa tiukasti vasemmistoliiton kanssa; kannatus on nyt 8,7 prosenttia, jossa 1,4 prosenttiyksikön nousu viime vaaleihin.

RKP:n ja Kristillisdemokraattien kannatus on viime vaalien tasoa; RKP:lla 5,1 prosenttia ja kristillisillä 4,3 prosenttia. Muiden puolueiden kannatus on laskussa. Viime vaalien runsaan kuuden prosentin kannatus on laskemassa 3:een prosenttiin.

Suomen Gallup Oy:n tekemät kyselyt vaalipiireissä tehtiin 2.9-4.10 välisenä aikana. Kussakin vaalipiirissä otos oli 1 000 henkilöä. Valtakunnallinen kannatusprosentti laskettiin vaalipiirikohtaisten tulosten perusteella, jotka painotettiin valtakunnallisten äänimäärien suhteen.

Tutkimuksen virhemarginaali on + - 1 %-yksikkö suurimpien puolueiden kohdalla.

(Kymmenen uutiset 16.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.