Mainos

Galileo-satelliitti laukaistu matkaan

Maata kiertävälle radalle lähetetty satelliitti testaa eurooppalaisen Galileo-paikannusjärjestelmän käyttöönotossa tarvittavaa teknologiaa.

Eurooppalainen Giove A -satelliitti laukaistiin Maata kiertävälle radalle varhain aamulla Baikonurista Kazakstanista. Satelliitin vei kiertoradalleen venäläinen Sojuz-kantoraketti. Asiasta kertoo yleisradioyhtiö BBC verkkosivuillaan.

Sijainti selville missä tahansa

Giove A:n on määrä testata teknologiaa, jota tarvitaan eurooppalaisen Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmän rakentamiseen.Satelliitissa on muun muassa kaksi supertarkkaa atomikelloa, jollaisia ei koskaan aikaisemmin ole lähetetty avaruuteen. Kvartsintarkka aika on paikanmäärityksen ehdoton minimivaatimus. Yli 3,4 miljardia euroa maksavan järjestelmän toivotaan valmistuvan vuonna 2010. Valmistuttuaan järjestelmä tarjoaisi EU-maille Yhdysvaltain teknologiasta riippumattoman paikannusjärjestelmän, joka olisi myös nykyistä tarkempi. Nykyisen GPS-paikannuksen tarkkuus on noin kymmenen metriä, kun Galileon luvataan pääsevän kymmenen sentin tarkkuuteen.

Suunniteltu siviilikäyttöön

Galileo on myös suunniteltu täysin siviilikäyttöön, kun nykyisen GPS-järjestelmän juuret ovat amerikkalaisessa sotilasteknologiassa.

Galileon rahoitus on tarkoitus järjestää niin, että kaksi kolmannesta rahoista tulee yrityksiltä ja lopun rahoittavat eri valtiot. Galileon toivotaan olevan käyttökunnossa vuonna 2008. Lopullisesti järjestelmän on määrä olla valmis vuonna 2010.

Galileo mahdollistaa koko joukon uusia sovelluksia, kuten entistä tarkemman matkapuhelin- ja autonavigoinnin. Järjestelmää on tarkoitus myös käyttää uuden eurooppalaisen lennonjohtoteknologian luomiseen, joka ajan myötä korvaisi täysin nykyiset järjestelmät.

Satelliitin on rakentanut brittiläinen SSTL-yhtiö. Galileossa tulee olemaan myös suomalaistekniikkaa, sillä espoolainen Space Systems Finland Oy toimittaa järjestelmään ohjelmistokomponentteja.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 28.12.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.