Gaddafin valta horjuu jo myös Länsi-Libyassa

Libyassa mielenosoittajien kerrotaan ottaneen hallintaansa ensimmäisen kaupungin maan länsiosassa. Silminnäkijät kertoivat uutistoimisto Reutersille, että rannikkokaupunki Zuaran kaduilla ei näy enää poliiseja tai sotilaita. Kaduilla partioi automaattiasein varustautuneita siviilejä.

Zuara sijaitsee noin 120 kilometrin päässä pääkaupungista Tripolista. Libyan johtajan Muammar Gaddafin vastustajat ovat aiemmin ottaneet vallan useissa Libyan itäosan kaupungeissa. Mielenosoittajat sanovat marssivansa Tripoliin, jos Gaddafi ei luovu vallasta.

Vallasta kiinni pitävä Libyan hallitus lupaa palkkiota mielenosoittajille, jotka luopuvat aseistaan ja paljastavat protestien johtajat. Hallitus lupaa, että ne mielenosoittajat jotka luopuvat aseista ja osoittavat katumusta, eivät joudu syytteeseen teoistaan.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on tuominnut mielenosoitusten väkivaltaisen tukahduttamisen. Obaman mukaan Libyan johdon toimeenpanema verenvuodatus on ollut törkeää. Obama ei kuitenkaan kertonut tarkemmin siitä, miten Yhdysvallat aikoo kriisiin reagoida eikä vaatinut Gaddafin eroa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat