Mainos

Gabonin presidentti välittää Kongon kiistassa

Kongon tasavallan taistelevien osapuolten, naapurivaltioiden ja YK:n edustajat kokoontuivat tänään Gabonin pääkaupunkiin Librevilleen valmistelemaan presidentti Pascal Lissouban ja oppositiojohtaja Denis Sassou Nguesson välistä huippukokousta. Tarkoituksena on löytää rauhanomainen ratkaisu Kongon tasavallan pääkaupungissa Brazzavillessa kesäkuun 5. päivästä raivonneiden taistelujen lopettamiseksi.

Presidentti Lissouba on ehdottanut afrikkalaisten rauhanturvajoukkojen lähettämistä Kongoon eikä Sassou Nguesso ole tyrmännyt ajatusta. Lissouba ja Sassou Nguesso olivat itse vielä tänään Brazzavillessa.

Osapuolten edustajien oli ennen keskinäistä tapaamistaan määrä neuvotella erikseen Gabonin presidentin Omar Bongon ja YK:n Keski-Afrikan erityislähettilään Mohammed Sahnounin kanssa. Sahnoun myötävaikutti äskettäin välittäjänä myös naapurimaan Zairen (nykyisen Kongon demokraattisen tasavallan) sisällissodan lopettamiseen.

Myöhemmin huippukokousvalmisteluihin tulevat mukaan Malin, Tshadin ja Keski-Afrikan tasavallan presidentit sekä Päiväntasaajan Guinean pääministeri ja Senegalin ulkoministeri. Osapuolten ja Brazzavillen kaupunginjohtajan Bernard Kolelasin johtaman sovittelukomitean edustajat saapuivat eilen Librevilleen samalla lentokoneella. Heillä on valtuudet tehdä päätöksiä.

Taistelut Kongon armeijan ja entisen presidentin Sassou Nguesson yksityisarmeijan välillä puhkesivat, kun presidentti Lissouban sotilaat piirittivät Sassou Nguesson kodin eliminoidakseen yksityisarmeijat ja laittomat aseet ennen heinäkuun 27. päivän presidentinvaaleja.

Taistelut ovat vaatineet lukuisia uhreja. Lissouban ja Sassou Nguesson joukot kävivät viimeksi eilen kiivaita tykistötaisteluja Brazzavillen lentokentän hallinnasta. Tänään alueella vallitsi jännittynyt rauha yksittäisiä laukauksia lukuunottamatta.

Strategisesti tärkeä lentokenttä on edelleen Kongon armeijan hallinnassa, mutta paremmin varustautuneet Sassou Nguesson joukot ovat kentän välittömässä läheisyydessä. Niiden pelätään hyökkäävän heti kun ranskalaisten ja muiden ulkomaalaisten suojaksi ja evakuoimiseksi lähetetyt yli 1 200 ranskalaista sotilasta ovat poistuneet.

Yli 5 000 ihmistä evakuoineet ranskalaissotilaat ovat jo alkaneet valmistella vetäytymistä Brazzavillesta. Kaupunkiin on ranskalaisten radioasemien mukaan tiettävästi jo lennätetty erikoisosasto, jonka tehtävänä on suojella arviolta viikon kestävää vetäytymistä. Presidentti Lissouba haluaa tosin ranskalaisten jäävän osana puskurijoukkoja.
(STT-DPA-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.