Mainos

G8 sopuun päästörajoituksista

Tarkkoja tavoitteita päästörajoituksille ei kuitenkaan annettu. G8-maiden kokouksessa nousi esille myös Yhdysvaltojen ja Venäjän jännittynyt tilanne.

Johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmä on päässyt periaatteelliseen sopuun kasvihuonekaasujen leikkaamisesta. Saksan liittokansleri Angela Merkel luonnehti päätöstä suureksi menestykseksi, vaikka osapuolet eivät sitoutuneet tarkkoihin tavoitteisiin.

- Sovimme sananmuodosta, jonka mukaan hiilidioksidipäästöjen kasvu on ensin pysäytettävä ja sen jälkeen niitä on vähennettävä merkittävästi, Merkel korosti tiedotustilaisuudessa Heiligendammissa Itämeren rannalla.

Merkelin mukaan myös Yhdysvallat suostui harkitsemaan hänen ehdotustaan, jonka mukaan hiilidioksidipäästöt pyrittäisiin puolittamaan vuoteen 2050 mennessä. Neuvotteluita on tarkoitus jatkaa YK:n ilmastokokouksessa Balilla joulukuussa.

- Yhdysvallat on aktiivisesti mukana Kioton jälkeisessä prosessissa, ellei nouse jopa sen johtoon, vakuutti presidentti George W. Bush.

Bush toisti, että rajoitusten täytyy koskea myös Kiinaa ja Intiaa, jotka eivät ole ratifioineet Kioton ilmastosopimusta.

Yhdysvallat on ainoa G8-maa Kioton ulkopuolella. Sopimus umpeutuu vuonna 2012.

Putin ehdotti Bushille yhteistä tutkakeskusta

Heiligendammissa nousivat esille myös Yhdysvaltain ja Venäjän väliset jännitteet. Bush vakuutti, ettei Yhdysvallat pidä Venäjää sotilaallisena uhkana.

- Toistan, ettei Venäjä ole uhka. He eivät ole sotilaallinen uhka, eikä meidän ei tarvitse kiihtyä heidän takiaan vaan etsittävä tapoja tehdä yhteistyötä.

Bush sanoi ehdottavansa presidentti Vladimir Putinille, että venäläiset kenraalit ja asiantuntijat tulisivat Washingtoniin tutustumaan ohjustorjuntasuunnitelmaan. Venäjä vastustaa ohjuskilven osien tuomista Tshekkiin ja Puolaan.

Putin väläytti puolestaan Bushille maiden yhteisen tutkakeskuksen rakentamista Azerbaidzhaniin. Putin kertoi saaneensa Azerbaidzhanin presidentin Ilham Alijevin siunauksen aikeelleen.

- Järjestelmä ei kattaisi vain osaa Euroopasta vaan koko Euroopan, Putin kehui venäläisille uutistoimistoille.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.