Mainos

G8-maiden asekauppa vaikeuttaa köyhyyden vähentämistä

Control Arms -kampanjan raportin mukaan rikkaiden teollisuusmaiden kehitysmaihin suuntautuva asekauppa hankaloittaa merkittävästi taistelua köyhyyttä ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan.

Rikkaat teollisuusmaat hankaloittavat omia köyhyyden vähentämisyrityksiään myymällä aseita monille konfliktien riivaamille kehitysmaille, syyttää kansainvälisen Control Arms -kampanjan tänään julkaistu raportti. Kampanjan mukaa asekaupat lisäävät köyhyyttä.

- Kuinka G8:n sitoutuminen köyhyyden ja epäoikeudenmukaisuuden lopettamiseen voidaan ottaa vakavasti, jos samat hallitukset heikentävät rauhaa ja vakautta hyväksymällä tarkoituksellisesti asekauppoja omia kansalaisiaan sortaville hallituksille ja maille, jolla ei ole varaa niihin, kysyy Amnesty Internationalin pääsihteeri Irene Khan.

Amnesty on yksi Control Arms -kampanjan takana olevista järjestöistä.

Raportin mukaan G8-maiden myymiä aseita ja aseteknologiaa käytetään muun muassa Sudanissa, Burmassa, Kongossa, Kolumbiassa ja Filippiineillä.

Raportin julkistaminen ajoitettiin huomenna alkavan G8-maiden ulkoministerikokouksen aatoksi. Ulkoministerit kokontuvat Lontooseen valmistelemaanensi kuussa pidettävää Skotlannin huippukokousta, jossa on tarkoitus muun muassa siunata äskettäin ehdotettu 18 köyhän maan velkojen anteeksianto.

Tavoitteena asevientisopimus

Control Arms -kampanjan tavoite on, että Skotlannissa kokoontuvat Yhdysvaltojen, Ranskan, Saksan, Italian, Kanadan, Britannian, Japanin ja Venäjän johtajat käsittelisivät sen ajamaa kaikkia valtioita sitovaa asevientisopimusta.

Britannian ulkoministeri Jack Straw aikoo panna sopimuksen ulkoministerikokouksen esityslistalle, mutta se ei odoteta etenevän, kertoo brittiläinen hallituslähde.

Sopimusta ovat asettunut tukemaan muun muassa Suomi, Costa Rica, Ghana, Islanti, Kenia, Mali, Uusi-Seelanti, Senegal ja Tansania.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.