Mainos

G8-maat tukevat Lähi-idän rauhansuunnitelmaa

Ranskan Evianissa koolla olevat G8-maiden edustajat toivovat määrätietoisia toimia rauhan saavuttamiseksi Lähi-idässä.

G8-kokous pidetään Ranskan Evianissa.

Rikkaiden teollisuusmaiden ja Venäjän muodostaman G8-ryhmän johtajat julistivat tänään "tukevansa määrätietoisesti" tiekarttana tunnettua kansainvälistä Lähi-idän rauhansuunnitelmaa. Ranskan Evianissa päättyneen kolmipäiväisen huippukokouksen lopuksi julkistetussa lausunnossa todettiin myös, että G8-maat toivovat Syyrian ja Libanonin tulevan rauhanprosessin osallisiksi.

-Olemme tyytyväisiä siihen, että palestiinalaiset ja Israel ovat antaneet hyväksyntänsä tiekartalle, lausunnossa sanottiin.

Suunnitelman mukaan Israelin olisi pysäytettävä siirtokuntien rakentaminen palestiinalaisalueilla ja itsenäinen palestiinalaisvaltio muodostettaisiin vuonna 2005.

"Irakista vakaa"

Ryhmä otti kantaa myös Irakin tulevaisuuteen sodan päätyttyä ja Saddam Husseinin hallinnon kaaduttua. G8-johtajat ilmoittivat tavoittelevansa "täysin suvereenia, vakaata ja demokraattista Irakia, joka elää rauhassa naapuriensa kanssa".

-Nyt on tullut aika rakentaa rauhaa ja jälleenrakentaa Irak, todettiin lausunnossa.

G8-johtajat toistivat myös varoituksensa Iranille ja Pohjois-Korealle, joita jo eilen vaadittiin noudattamaan kansainvälisiä ydinaseiden leviämisen estämiseen pyrkiviä sopimuksia. Ryhmä ylisti kansainvälisiä pyrkimyksiä Pohjois-Korean ydinkiistan rauhanomaiseen ratkaisuun.

-Vaadimme painokkaasti Pohjois-Koreaa näkyvästi, todistettavasti ja pysyvästi luopumaan kaikista ydinaseohjelmasta, lausunnossa sanottiin.

Lisäksi G8 ilmaisi huolensa tiedoista, joiden mukaan Zimbabwen hallitus on syyllistynyt oppositioon kohdistuviin väkivaltaisuuksiin.

Talouden toipumiseen luotetaan

Ryhmä ilmoitti myös luottavansa edelleen maailmantalouden toipumiseen. Dollarin viimeaikaiseen laskuun ei lausunnossa otettu kantaa lainkaan.

-Taloutemme kohtaavat monia haasteita, johtajat kuitenkin tunnustivat.

Evianin lähikaupungeissa Ranskassa ja Sveitsissä mielenosoitukset jatkuivat tänäänkin, joskin pienempinä kuin aiempina päivinä. Tuhannet mielenosoittajat sulkivat jälleen Rhonen ylittävän sillan Genevessä.

Mielenosoittajat ovat syyttäneet G8-maita itsekkyydestä ja vaatineet enemmän huomiota köyhyyden poistamiselle ja sairauksien vastaiselle taistelulle.

G8-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Japani, Saksa, Britannia, Ranska, Italia sekä Venäjä.

Yhdysvaltain presidentti George Bush poistui Evianista jo eilen osallistuakseen Lähi-idän rauhanneuvotteluihin Egyptissä ja Jordaniassa. Myös Britannian pääministeri Tony Blair lähti kokouksesta etuajassa kotimaahansa, missä häntä on syytetty kansan harhaanjohtamisesta Irakin sodan perusteluja julkistettaessa.

(MTV3-AFP-Reuters-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.