Mainos

G8-kokous päättyy terrorismin varjossa

Lontoon terrori-iskut ovat synkistäneet johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmän kokousta Skotlannissa. Ryhmältä odotetaan ilmastonmuutoksen hillitsemistä koskevaa julkilausumaa.

Rikkaat teollisuusmaat lopettelevat tänään G8-kokoustaan Skotlannissa terrorismin varjossa. Kahdeksikolta odotetaan julkilausumaa, jossa luvataan toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Maat vakuuttavat ennakkotietojen mukaan kehittävänsä entistä puhtaampia energiamuotoja ja tehostavansa energiankäyttöä. G8:n pitäisi lisäksi osoittaa tukeaan köyhyyden kanssa kamppaileville Afrikan maille.

Kokousta synkistävät Lontoossa eilen tehdyt terrori-iskut. Sekä Britannian pääministeri Tony Blair että muun muassa liittokansleri Gerhard Schröder sanovat olevansa varmoja siitä, että terroristit valitsivat iskuhetkensä G8-tapaamisen takia.

Diplomaattilähteiden mukaan teollisuusmaiden johtajat harkitsivat jonkin aikaa kokouksen keskeyttämistä. Keskusteluita päätettiin kuitenkin lopulta jatkaa, koska terroristeille ei haluttu antaa millään tavalla periksi.

Britannian pääministeri Tony Blair palasi illalla G8-ryhmän kokouspaikalle Gleneaglesiin. Hän kiirehti päivän aikana Skotlannista Lontooseen kaupungissa tehtyjen terrori-iskujen takia.

Blair tapasi Lontoossa muun muassa pelastushenkilöstöä ja turvallisuusviranomaisia, minkä jälkeen hän lähti takaisin Gleneaglesiin.

Bush ei taivu ilmastokysymyksissä

Bush ja Blair neuvottelevat

Yhdysvaltain presidentti George Bush ei osoittanut eilen päivällä kokouksessa taipumisen merkkejä ilmastokysymyksissä. Bush painotti edelleen Kioton ilmastosopimuksen jälkeisen ajan merkitystä.

- Nyt on aika katsoa Kioton jälkeiseen aikaan ja kehittää strategia, johon sisältyvät niin Yhdysvallat kuin kehitysmaatkin, Bush sanoi tavattuaan Britannian pääministerin Tony Blairin.

Kioton sopimus päättyy vuonna 2012.

Bush kertoi lisäksi toivovansa, että EU ja Yhdysvallat pääsevät sopuun maataloustukiaisten poistamisesta WTO:n Dohan neuvottelukierroksella vuoteen 2010 mennessä.

Mandela vaati toimia

Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela on vedonnut G8-maiden johtajiin, jotta nämä tunnustaisivat, että maailman nälkäiset tarvitsevat nyt toimia puheiden sijaan.

Mandelan puhe esitettiin Live 8 -konserttisarjan päättäneessä tapahtumassa Edinburghissa.

Mandelan mukaan rikkaiden maiden on ensi töikseen ryhdyttävä toimiin oikeudenmukaisen kaupankäynnin takaamiseksi. Toiseksi köyhimpien maiden velat olisi mitätöitävä ja kolmanneksi kehitysmäärärahoja olisi lisättävä selvästi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.