G8-kokous päättyi Pietarissa

Kokouksen päätöspäivänä pohdittiin Lähi-idän tilannetta. YK:n pääsihteeri Kofi Annan ehdotti kansainvälisten rauhanturvajoukkojen vahvistamista Israelin ja Libanonin rajalla.

Pietarin G8 -kokouksen päättäneet teollisuusmaiden johtajat ovat vedonneet Lähi-idän rauhan puolesta. Teollisuusmaiden johtajat ovat yhtä mieltä siitä, että YK:lla on rauhanprosessissa keskeinen rooli.

Pietarin Strelnassa pidetyn G8-kokouksen päätöspäivänä osanottajajoukko laajeni, kun paikalle tuli muun muassa Kiinan, Intian ja Brasilian johtajat. Kokoukseen saapui myös YK:n pääsihteeri Kofi Annan.

Kokouksessa Annan kehotti Israelia ja Hizbollah-järjestöä lopettamaan vihollisuudet. Samalla Annan ehdotti uuden, hyvin varustetun YK-joukon lähettämistä Israelin ja Libanonin rajalle.

Pääsihteeri kuvasi uutta YK-joukkoa "vakauttamisjoukoiksi". YK:lla on jo tätä nykyä Etelä-Libanonissa noin 2000 miehen vahvuinen Unifil-osasto. Unifil on ollut Etelä-Libanonissa vuodesta 1978, ja aiemmin joukkoihin kuului myös suomalaisia.

Israel sanoo olevan toistaiseksi liian aikaista keskustella uusien kansainvälisten joukkojen lähettämisestä raja-alueelle. Israelin ulkoministeriön tiedottaja Mark Regev huomauttaa, että YK:n turvallisuusneuvosto on vaatinut Hizbollahin riisumista aseista. Silti Unifil-joukot toimivat Etelä-Libanonissa Regevin mukaan sulassa sovussa Hizbollahin kanssa.

Annan muistutti Pietarin G8-kokouksen yhteydessä, että osapuolten pitää kansainvälisen lainsäädännön mukaan välttää siviiliuhreja.

Lisäksi YK harkitsee Annanin mukaan myös työntekijöittensä perheenjäsenten evakuointia Libanonista.

- Meillä on siellä työntekijöitä, ja selvitämme nyt heidän perheenjäsentensä tuomista pois Libanonista, kertoi Annan Pietarissa.

Vanhanen: Myös Suomi voi lähettää rauhanturvaajia Libanoniin

Suomikin on valmis harkitsemaan rauhanturvaajien lähettämistä Libanoniin, jos YK tai EU päättää operaatiosta, sanoo pääministeri Matti Vanhanen. Vanhanen totesi tänään Pietarissa, että kaikilla keskeisillä mailla pitää olla valmius osallistua mahdolliseen operaatioon.

Hän korosti samalla, että mitään päätöksiä ei ole tässä vaiheessa tehty sen paremmin YK:ssa, EU:ssa kuin Suomessakaan.

Suomella on tällä hetkellä 14 sotilastarkkailijaa alueella UNTSO-operaatiossa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat