G8-kokous: Köyhyys vihdoin kuriin

Johtavien teollisuusmaiden G8-huippukokous on päättynyt. Keskustelut saatiin päätökseen aikaisin aamulla Suomen aikaa. Kokouksessa valettiin uskoa talouskasvun jatkumiseen ja luvattiin paneutua maailman köyhyysongelman ratkaisemiseen.

Kolmipäiväinen huippukokous Japanissa on päättynyt

Maailman talousmahtien johtajat kertoivat kokouksen loppujulkilausumassa uskovansa, että talous kasvaa voimakkaasti tänä vuonna. He kertoivat myös aikomuksestaan aloittaa vielä tämän vuoden puolella uusi WTO-neuvottelukierros maailmankaupan vapauttamiseksi. Neuvottelut katkesivat viime vuonna Seattlen kokouksen epäonnistumiseen.

G8-ryhmä vakuutti vauhdittavansa maailman köyhimpien maiden velkataakan keventämistä, vaikka mistään konkreettisista toimista ei kerrottukaan. Tavoitteena on, että vuoden loppuun mennessä päätäisiin sopimukseen 20 köyhän maan velkojen anteeksiannosta. Maat uudistivat lupauksensa pyrkimyksestä puolittaa maailman äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten lukumäärä vuoteen 2014 mennessä.
useat kansalaisjärjestöt ja YK:n pääsihteeri Kofi Annan ovat aiemmin arvostelleet teollisuusmaita vitkuttelusta köyhyydenvastustamisohjelman toimeenpanemisessa.

Maat päättivät kansainvälisen konferenssin järjestämisestä, jossa etsitään keinoja estää sodankäynnin rahoittaminen jalokivikaupalla. Konferenssissa selvitellään muun muassa mahdollisuutta luoda kansainvälinen raakatimanttien sertifiointijärjestelmä. Myös rahanpesuun, terrorismiin ja huumekauppaan luvattiin puuttua.

Geeni- ja informaatioteknologia aallonharjalla

Geeniruokaa

Myös Yhdysvaltain ja Euroopan maiden välistä erimielisyyttä geenimuunneltujen elintarvikkeiden turvallisuudesta puitiin tapaamisessa. Kokous pääsi kompromissiin siitä, että eurooppalainen huoli elintarvikkeiden turvallisuudesta otetaan huomioon samaan aikaan kun geenimuunneltujen elintarvikkeiden tieteellistä kehittelyä jatketaan.

Julkilausumassa sanottiin, että Aasia on toipumassa vuoden 1997 talouskriisistä. Lisäksi johtajat totesivat, että uusi informaatioteknologia muuttaa maailman johtavia talouksia perustavalla tavalla.

Kolmipäiväiseen kokoukseen Okinawassa osallistuivat Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Saksa, Ranska, Italia, Kanada ja Japani. Johtajat ilmoittivat kokoontuvansa uudelleen Japanissa syksyllä hyväksyäkseen tarttuvien tautien - kuten aidsin, malarian ja tuberkuloosin - suitsimiseen tähtäävän strategian.

Clinton sukkuloi kokouksesta toiseen

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on jo lähtenyt Japanista kohti kotimaataan. Hän palaa johtamaan Lähi-idän rauhanneuvotteluja Camp Davidissa. Neuvotteluissa on Clintonin mukaan edistytty myös hänen poissaollessaan.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat