Mainos

G8 kokoontuu Kanadan vuoristossa

Johtavien länsimaiden ja Venäjän G8-ryhmä keskustelee tänään terrorismista, maailmantaloudesta ja Afrikan köyhyydestä tarkoin vartioidussa vuoristokohteessa Kanadassa. Asialistalle noussee myös Lähi-idän tilanne ja Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin maanantaina pitämä linjapuhe, jossa palestiinalaisia kehotettiin vaihtamaan johtajiaan.

Kahdeksikko kokoontuu ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun terroristit iskivät 11. syyskuuta viime vuonna Yhdysvaltoihin. Kalliovuorten Kananaskisissa pidettävä kaksipäiväinen kokous on määrä aloittaa vertailemalla kokemuksia terrorismin vastaisista toimista. Osallistujien odotetaan hyväksyvän uusia yhteishankkeita, joilla pyritään lisäämään kansainvälisen liikenteen turvallisuutta ja estämään joukkotuhoaseiden joutuminen rikollisiin käsiin.

Terrorismi on tuonut uudenlaisen ulottuvuuden myös köyhyyden käsittelyyn. Isäntämaa Kanada pyrkii nostamaan esiin erityisesti velkaisten Afrikan maiden ongelmia, ja paikalle on kutsuttu Etelä-Afrikan, Nigerian, Senegalin, Algerian ja Egyptin johtajat. Kanadan ja Venäjän lisäksi G8:aan kuuluvat Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Japani ja Yhdysvallat.

Viime kesän G8-kokousta Italian Genovassa varjostivat osin väkivaltaisiksi paisuneet mielenosoitukset, joissa sai surmansa 23-vuotias aktivisti. Kanadassa vastaava tilanne yritetään välttää rajoittamalla globalisaatiota arvostelevat mielenosoitukset Calgaryyn sadan kilometrin päähän vaikeakulkuisesta kokouspaikasta.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.