Mainos

G8-johtajat sopimukseen Afrikka-ohjelmasta

Genovassa koolla olevat G8-maiden johtajat ovat päässeet sopimukseen erityisestä Afrikka-ohjelmasta. Sen tarkoituksena on nopeuttaa Afrikan mantereen kehitystä ja perustaa yhteistyöelin Afrikan johtajien kanssa.

Genovassa kokoustavat G8-maiden johtajat ovat päässeet sopuun Afrikka-ohjelmasta. Ohjelmalle laadittiin kunnianhimoiset, monikohtaiset tavoitteet. Sillä pyritään muun muassa edistämään demokratiaa, estämään konfliktien syntymistä, kamppailemaan aidsia ja muita tappavia tauteja sekä nälänhätää vastaan. Tavoitteena on myös lisätä Afrikan ja muun maailman välistä kaupankäyntiä.

Britannian pääministeri Tony Blair ehti jo illalla ottaa itselleen kunnian ohjelman toteutumisesta. Kanadan pääministeri Jean Chretien taas ilmoitti, että maata on pyydetty kehityspaketin ensimmäiseksi johtajaksi. Syynä voi olla se, että Kanada on G8-maiden ensi vuoden kokouksen isäntä.

Tositoimiin Afrikan ongelmien helpottamiseksi ei päästä aivan heti, sillä kehitysohjelman suunnitelmat valmistuvat vasta ensi vuoden kokoukseen. Teollisuusmaiden huippujohtajien kanssa kehityspakettia suunnittelee edustajia 8-10 Afrikan valtiosta, joukossa muun muassa väkiluvultaan mantereen suurin valtio Nigeria, Algeria, Etelä-Afrikka sekä Senegal.

G8-maat lupasivat jo perjantaina 1,2 miljardin dollarin eli 8,3 miljardin markan avustuspaketin maailmanlaajuiseen aidsin vastaiseen työhön. Suurin osa summasta menee Afrikkaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.