Mainos

G8 ajaa energiamarkkinoiden avoimuutta

Kannanotto ei ole allekirjoittamaitaan sitova sopimus. Asiakirjassa luetellaan toimenpiteitä, joilla pyritään lisäämään energiamarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja vapautta sekä helpottamaan sijoituksia.

Pietarin G8-huippukokouksen osanottajat ovat luvanneet edistää avoimia ja läpinäkyviä energiamarkkinoita. Tänään hyväksytyssä kannanotossa todettiin myös, että ydinenergian suhteen G8-mailla on erilaiset linjat.

Venäjä, joka ei ole EU:n toiveista huolimatta suostunut ratifioimaan energiaperuskirjaa, hyväksyi muiden mukana julkilausuman, jossa annettiin tuki sopimuksen periaatteille.

- Vapaat, kilpaillut ja avoimet markkinat ovat välttämättömät kansainvälisen energiajärjestelmän toiminnalle, todetaan julkilausumassa.

- Tuemme energiaperuskirjan periaatteita ja osallistuvien maiden pyrkimyksiä parantaa kansainvälistä energiayhteistyötä.

EU:ta edustanut pääministeri Matti Vanhanen sanoi, että keskustelua energiaturvallisuudesta pitää vielä jatkaa Venäjän kanssa. Se nousee esille lokakuussa myös Lahden huippukokouksessa, jonne Vanhanen on kutsunut presidentti Vladimir Putinin.

- Huoli energiaturvallisuudesta on olemassa ja sitä on pidetty esillä Suomen puolelta, Vanhanen sanoi.

Ei sitovia lupauksia

Kannanotto ei ole allekirjoittajille sitova muuten kuin sanojen tasolla, mutta ydinenergiasta luopuva Saksa piti huolen siitä, ettei ydinvoimaa hehkutettu liikaa. Myös erilaiset kannat Kioton sopimukseen tunnustettiin.

- Me tunnustamme, että G8-jäsenillä on erilaiset keinot saavuttaa energiaturvallisuuden ja ilmastonsuojelun tavoitteet, todetaan julkilausuman ydinvoimaosuudessa.

- Ne meistä jotka suunnittelevat tai harkitsevat turvallisen ydinenergian käyttöä tai kehittämistä uskovat, että sen kehitys on hyödyksi maailmanlaajuiselle energiaturvallisuudelle, todettiin.

Asiakirjassa luetellaan toimenpiteitä, joilla pyritään lisäämään energiamarkkinoiden läpinäkyvyyttä ja vapautta sekä helpottamaan sijoituksia. Lisäksi luvataan satsata uusiutuviin energialähteisiin, energiateknologiaan ja infrastruktuuriin.

Ydinvoima sai kannatusta myös huippukokoukseen kutsutulta G8-nuorisolta. G8-maiden nuorista koostunut nuorten G8-ryhmä päätti omassa kannanotossaan, että ydinvoima on turvallinen ja ilmaston kannalta myönteinen energiamuoto.

Ei rahaa taudeille

Varsinaisen kokouksen julkilausumissa käsiteltiin myös kulkutauteja, koulutusta ja korruptiota. G8-maat eivät luvanneet lisää rahaa aidsin, tuberkuloosin ja malarian torjuntaan keskittyvälle rahastolle, jonka arvioidaan tarvitsevan ainakin 700 miljoonaa dollaria lisää. Myöskään kansainvälisen koulutusrahaston tarvitsemat 400 miljoonaa lisää jäivät saamatta.

G8-kokous ilmoitti vain, että kysymystä pitää selvitellä muiden rahoittajien kanssa.

Mielenosoitus sallittiin tänään

Pietarissa osoitettiin tänään mieltä G8-maiden huippukokousta vastaan. Iltapäivän alussa 37 ihmistä pidätettiin kaupungin keskustassa Nevski prospektin sulkeneesta istumamielenosoituksesta. Myöhemmin satakunta mielenosoittajaa onnistui marssimaan Vasilinsaarella ilman välikohtauksia.

Vasilinsaaren mielenosoituskulkue hajautui viidentoista minuutin marssin jälkeen, kun paikalle ilmaantui poliiseja. Värikkäisiin asuihin pukeutuneiden marssijoiden joukossa oli venäläisnuorten lisäksi saksalaisia, ukrainalaisia sekä muutama suomalainen kansalaisaktivisti.

Yhteensä Pietarissa arvioidaan olevan kymmenkunta suomalaista aktivistia, jotka osallistuvat kokouksen vastaisiin protesteihin.

Tähän asti miliisi on estänyt kokousta vastaan suunnitellut mielenosoitukset. Viranomaisten mukaan kaupungissa saa kokouksen aikanakin osoittaa mieltä, jos lakeja noudatetaan. Mielenosoittajat kuitenkin valittavat pidätysten olleen mielivaltaisia ja miliisin yrittävän tahallaan pelotella kokouksen vastustajia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.