Mainos

G7: Öljyveron alentaminen ei oikea ratkaisu

Öljyn hintaa ei pidä alentaa veroa pienentämällä, sanoivat johtavien läntisten teollisuusmaiden eli ns. G7-maiden edustajat tänään Prahassa. Maat peräänkuuluttavat lääkkeeksi tuotantoketjuun kohdistuvia toimia.

Öljytorni

Korkeat hinnat on saatava alas tarttumalla asiaan toisesta päästä: painostamalla öljyntuottajamaita tuotannon lisäykseen, ja toisaalta käyttämällä energiaa tehokkaammin, G7-maat viestittivät. Asiasta kertoi Saksan valtiovarainministeriön tiedottaja. Keskustelut öljyn nopeasti kohonneista hinnoista venyttivät iltapäivän kokouksen aikataulua, tiedottaja kertoi.

G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Kanada, Ranska, Saksa, Italia ja Japani, joita kokouksessa edustavat maiden valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat. G7-kokous aloitti Tshekin pääkaupungin Prahan kokoussuman, joka jatkuu tiistaina alkavalla Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vuosikokouksilla. G7:n asialistalla olivat maailman öljytilanteen lisäksi muun muassa euron vaikeudet.

Mielenosoittajia virtaa Prahaan

Praha valmistautui kokousputkeen viikonloppuna turvamiehin ja poliisivartioin. Tuoreessa muistissa ovat suurmellakat Maailman kauppajärjestön WTO:n kokouksessa Yhdysvaltojen Seattlessa viime joulukuussa. Maailmanpankin ja valuuttarahaston vuosikokoukset alkavat tiistaina, mutta kaupunkiin virtasi jo tänään mielenosoittajia ja kokousväkeä.

Prahan keskustan liikenne oli paikoin tukossa, kun kirjava, tuhatpäiseksi arvioitu joukko mielenosoittajia tungeksi Namesti Mirulla eli Rauhanaukiolla. Vasemmistohenkisten ja anarkististen protestoijien lisäksi mukana oli muun muassa kirkon edustajia. Toisella puolella Prahaa marssivat myös skinheadit, joiden kanssa globalisaatioaktivistit rähinöitsivät yhdellä keskustan metroasemista.

Mielenosoituksilla halutaan kiinnittää huomiota maailmantalouden hedelmien epätasaiseen jakautumiseen ja köyhimpien maiden ongelmiin.
(STT-Reuters-AFP-AP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja