Mainos

G7-maiden valtiovarainministerit sopivat pelisäännöistä

Seitsemän johtavan teollisuusmaan valtiovarainministerit sopivat tänään uusista pelisäännöistä, joilla kansainvälistä talousjärjestelmää voidaan suojella Aasian talouskriisin kaltaisilta mullistuksilta. Pelisäännöillä tähdätään suurempaan avoimuuteen ja kansallisten sekä kansainvälisten rahalaitosten vastuun lisäämiseen. Säännöt esitetään G7-maiden ja Venäjän ensi viikolla Birminghamissa pidettävän huippukokouksen hyväksyttäviksi. G7-ryhmään kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Japani.

Valtiovarainministerit tervehtivät tyydytyksellä EU:n äskettäistä euro-päätöstä ja luonnehtivat sitä historialliseksi.
-Menestyksellinen valuuttaliitto voi omalta osaltaan lisätä kansainvälisen valuuttajärjestelmän vakautta, ministerit sanoivat julkilausumassaan. Aasian taloutta ja rahajärjestelmää kohdanneet häiriöt ovat ministereiden mukaan paljastaneet kansainvälisen talousjärjestelmän heikkoudet ja haavoittuvuuden. Siksi on ponnisteltava entistä enemmän maailman talousjärjestelmän vahvistamiseksi, ministerit totesivat.

Ministerit tähtäävät uusilla pelisäännöillä siihen, että hallitusten rahapolitiikka, rahamarkkinat ja kansainväliset rahalaitokset olisivat avoimpia ja niitä voitaisiin valvoa tehokkaammin. Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown luonnehti ehdotuksia "hyvin radikaaleiksi". Konkreettisesti ministerit hyväksyivät 10 perusperiaatetta, joilla osakepörssien, kansainvälisten rahalaitosten ja monikansallisten yritysten yhteistyötä ja tiedonvaihtoa voidaan parantaa.

Tukea Japanille

Ministerit olivat myös tyytyväisiä Japanin hallituksen toimiin maan vaikeuksissa olevan talouden kohentamiseksi. Japanin valtiovarainministeri Hikaru Matsunaga puolestaan vakuutti hallituksensa toteuttavan huhtikuussa julkistamansa uudistukset pikimmiten. Japanin hallitus julkaisi huhtikuussa mittavan talouden elvytyspaketin, jonka ytimenä ovat tuloveron leikkaukset ja uudet julkisen sektorin hankkeet. Veroleikkauksilla pyritään lisäämään kotimaista kysyntää.

Ministerit kannattivat myös tiiviimpää yhteistyötä taistelussa kansainvälistä talousrikollisuutta vastaan. Tässä tarkoituksessa he ehdottivat maailmanlaajuisen verkoston luomista rahanpesun estämiseksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.