Mainos

G7-maat periaatesopuun veloista

Köyhimpien maiden velkojen anteeksiannon yksityiskohdat ja laajuus jäivät vielä jatkoselvitysten varaan.

Rikkaiden teollisuusmaiden G7-ryhmä löysi lopulta yhteisen sävelen periaatteista kaikkien köyhimpien maiden (HIPC-maiden) velkahelpotuksista.

Lontoossa koolla olleet valtiovarainministerit ja keskuspankkien pääjohtajat ilmoittivat tänään olevansa valmiita antamaan yksittäisille HIPC-maille anteeksi näiden velat monenkeskisille rahoituslaitoksille jopa kokonaan.

- Tämä on ensimmäinen kerta kun 100-prosenttinen velkahelpotus on koskaan mainittu G7-päätöslauselmassa, hehkutti kokousta isännöinyt Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown.

Brownilla ei kuitenkaan ollut täyttä syytä riemuun, sillä hänen ajamansa huomattavasti kunnianhimoisempi hanke köyhimpien maiden kaikkien - siis myös kahden valtion välisten - velkojen anteeksiannosta ei saanut kokouksessa riittävää kannatusta. Tätä sekä Brownin esitystä kehitysavun pysyvästä ja huomattavasta lisäämisestä vastusti erityisesti Yhdysvallat.

Yhdysvalloille ei myöskään kelvannut Britannian esitys Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kultavarantojen käyttämisestä velkojen anteeksiannon maksamiseen.

Yksityiskohdat jäivät auki

Lontoossa hyväksytyn julkilausuman mukaan Britannian, Kanadan, Yhdysvaltojen, Italian, Ranskan, Saksan ja Japanin edustajat suotuvat siihen, että köyhimpien maiden tilanteen tapauskohtaisen selvittämisen jälkeen velat muun muassa Maailmanpankille ja IMF:lle voitaisiin antaa kokonaan anteeksi.

Velkojen anteeksiannon yksityiskohdat ja laajuus jäivät vielä jatkoselvitysten varaan. Maailmanpankin ja IMF:n odotetaan laativan suunnitelmat siitä, miten velkahelpotusten toteutuminen taataan. Lopullisesti velkojen anteeksiannosta päätettäneen ensi kesänä G7-maiden ja Venäjän, G8:n, huippukokouksessa Skotlannissa. Toteutuessaan velkojen anteeksianto voisi koskea 37:ää maata, Brown sanoi.

Jo aiemmin aloitettu Maailmanpankin ja IMF:n HIPC-hankkeen tavoitteena on antaa köyhimmille maille velkahelpotuksia. Ehtona on, että nämä etupäässä Afrikassa sijaitsevat maat ryhtyvät yhdessä sovittuihin talousuudistuksiin.

Etelä-Afrikan entinen presidentti Nelson Mandela vetosi perjantaina Lontoossa G7-maihin kaikkien Afrikan maiden velkojen anteeksiannon puolesta. G7-kokouksen muut aiheet, kuten valuuttakurssit ja öljymarkkinat, jäivät kehitysapu- ja velkakeskustelun varjoon.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Seitsemän uutiset 05.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.