G7:lle ruusuja ja risuja Euroopassa

Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin talous- ja työllisyyspoliittiset neuvot rikkaimpien teollisuusmaiden ryhmän G7:n huippukokouksessa Denverissä saivat tänään sekalaisen vastaanoton Euroopassa. Eräät pitivät Clintonin opetuksia innostavina, toiset nöyryyttävinä tai raivostuttavina.

Kukaan ei kiistänyt, etteikö Euroopan kolmen suuren talousmahdin - Saksan, Ranskan ja Italian - ole tarpeen vähentää talouden sääntelyä ja lisätä joustavuutta joukkotyöttömyyden vähentämiseksi ja kilpailukyvyn säilyttämiseksi.

Lontoolaisen talouslehden Financial Timesin mukaan huippukokouksessa ei oltu - Yhdysvalloille annetuista kehuista huolimatta - kovinkaan innostuneita Yhdysvaltain talouden yksilökeskeisyydestä, joka perustuu joustaville työmarkkinoille, mukautuvalla sääntelylle ja pienelle ja supistuvalle julkiselle sektorille minimaalisine sosiaaliturvineen.

Ranskan presidentin Jacques Chiracin ja Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin haluttomuus pukeutua cowboy-saappaisiin ja Stetson-hattuun näytti kuvastavan Euroopan haluttomuutta omaksua Yhdysvaltain malli sellaisenaan.

Saksassa ja Italiassa suhtauduttiin kuitenkin myönteisesti Yhdysvaltain presidentin mestariluokan tuntiin maailmantaloudesta. Saksan keskustaoikeistolaisen talousministerin Günter Rexrodtin mielestä Saksa voisi oppia paljon Yhdysvaltain "työllisyysihmeestä". Saksalaiset voisivat lisätä työllisyyttä, jos yhtiöt pystyisivät tarjoamaan työntekijöille joustavampia työsopimuksia, hän sanoi radiohaastattelussa.

Liberaalinen Süddeutsche Zeitung ja konservatiivinen Die Welt totesivat kumpikin, että Saksaa, Ranskaa ja Italiaa on yksiselitteisesti kehotettu ravistelemaan tiukasti säänneltyä taloutta työpaikkojen luomiseksi.

Italialaisen La Stampan mukaan G7:n huippukokous osoitti, ettei maailmantalouden yleismaailmallistumiselle ole käytännössä vaihtoehtoa. -Vaikka jonkin verran kuului mutinaa, oli Euroopan tunnustettava todeksi Yhdysvaltain kaava työpaikkojen luomiseksi ja talouden kehittämiseksi ilman inflaatiota.

Britanniassa, jonka talous vapautettiin pääministeri Margaret Thatcherin johdolla sääntelystä jo 80-luvulla, ei yleensä vastustettu Clintonin työllisyysneuvoja. Oikeistolaisen The Timesin mukaan jopa sellaiset intohimoiset Euroopan talousmallin kannattajat kuten Helmut Kohl ja Euroopan komission puheenjohtaja Jacques Santer näyttivät tunnustavan Yhdysvaltain talousmallin voiman.

Ranska kitkeränä

Ranskalaisia ärsytti - kuten arvata saattoi - Clintonin asenne, jota usea pariisilaispääkirjoittaja sanoi "villin lännen" ylimielisyydeksi. Entisellä maailmanvallalla Ranskalla on ollut toisen maailmansodan jälkeen vaikea sulattaa Yhdysvaltain johtavaa asemaa maailmassa.

Konservatiivinen pariisilaislehti Le Figaro kirjoitti:
-Kun vastassa on Amerikka, joka rakastaa mahtailua, kun vastassa on keskellä talouden nousua oleva ainoa supervalta, joka tänään asettautuu yleismaailmalliseksi malliksi, pitivät eurooppalaiset mieluummin kiinni arvokkuudestaan. Le Figaro ei ainoastaan paheksunut keskustasta vasemmalle sijoittuvan Clintonin talousopetuksia, vaan myös hänen yritystään sanella, mitkä entiset sosialistiset maat voivat liittyä sotilasliitto Natoon.

Vasemmistolainen Liberation-lehti kysyi pääkirjoituksessaan:
-Onko koko maapallolla vain yksi käypä kapitalismin malli.

Puolan lehdet paheksuivat sitä, että Venäjän presidentti Boris Jeltsin sai ylipäänsä osallistua Denverin kokoukseen. Oikeistolainen Zycie totesi, ettei Moskova pysty edes maksamaan omien virkamiestensä palkkoja. Venäjällä hallitusta kannattavat poliitikot sanoivat, että Denverin huippukokous oli valtava voitto presidentti Jeltsinille -Presidentti sai mitä halusi ja enemmänkin, Kotimme on Venäjä -puolueen johtoon kuuluva Vladimir Ryzhkov iloitsi.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat