Mainos

G20:n johtajat antoivat tukensa Kiinan vahvalle asemalle IMF:ssä

G20-maiden johtajat kertoivat olevansa valmiita muutoksiin, joiden kautta kehittyvät markkinat saavat vahvemman aseman Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä. Yhteisessä julkilausumassaan johtajat kertovat, että uudistunut IMF tulee heijastamaan paremmin muuttunutta maailmantaloutta lisäämällä dynaamisten kehittyvien markkinoiden ja kehitysmaiden edustusta.

Sopimus vallan uudellenjaosta IMF:ssä muotoutui jo ennen tämän viikon G20-kokousta. Eurooppa on luopumassa kahdesta paikasta valuuttarahaston 24-paikkaisessa jäsenneuvostossa. Noin viisi prosenttia äänivallasta siirtyy näin Brasilialle, Venäjälle, Intialle ja Kiinalle, jotka kaikki nousevat kymmenen suurimman IMF:n omistajan joukkoon.

Kiina on nyt nousemassa kolmanneksi suurimmaksi vaikuttajaksi 6,4 prosentin osuudella. Aiemmin sillä oli 3 prosentin osuus, jolla se ylsi kuudenneksi.

Kokonaispääoman määrä 187-jäsenmaan muodostamassa IMF:ssä tullaan kaksinkertaistamaan 756 biljoonaan dollariin.

- Uudistukset tulevat vahvistamaan IMF:n oikeutusta, uskottavuutta ja tehokkuutta tekemällä siitä vielä vahvemman instituution, joka takaa globaalin rahamarkkinoiden vakauden ja kasvun, Etelä-Korean Souliin kokoontuneet johtajat julistivat.

IMF perustettiin Toisen maailmansodan jälkeen valvomaan maailman finanssijärjestelmää ja estämään 1930-luvun tyyliset lamat. Äänivalta valuuttarahastossa perustuu siihen investoidun pääoman määrään. Instituutio on pitkään ollut lähinnä läntisten suurvaltojen kontrollissa, mutta nyt sen katsottu tarpeelliseksi sopeutua uuteen tilanteeseen maailmanmarkkinoilla.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.