G20-maiden kriisikokous käynnissä Lontoossa

Suurimpien talousmahtien G20-ryhmän johtajat ovat aloittaneet huippukokouksen Itä-Lontoon Excel Centressä. Kokouksessa johtajat etsivät keinoja maailmanlaajuisen talouskriisin taltuttamiseksi.

Kokouslähteiden mukaan maat ovat pääsemässä sopuun Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n rahoituksen lisäämisestä 750 miljardiin dollariin. Nykyisin rahoitus on 250 miljardia dollaria.

Maat puoltavat myös kaupan vapauttamisen jatkamista.

Lisää mielenosoittajia pidätetty

Poliisi on pidättänyt lisää ihmisiä G20-kokousta vastustavien mielenosoitusten yhteydessä.

Poliisi pidätti tänään Itä-Lontoossa 80 henkilöä epäiltyinä iskuista Bank of England -pankin lähistöllä. Eilen poliisi pidätti jo 90 ihmistä Lontoon keskustassa.

Tämän päivän mielenosoitukset ovat olleet toistaiseksi rauhallisia. Alkuiltapäivästä noin 400 ihmistä oli koolla osoittamassa mieltään köyhyyttä, sotaa ja talousjärjestelmää vastaan lähellä kokouksen pitopaikkaa.

Eilen mielenosoituksissa kuoli yksi ihminen, viranomaisten mukaan kuolinsyy oli todennäköisesti sairaskohtaus.

Talouselämän säännöt kiistan aiheena

Ennakko-odotuksissa kokouksesta on povattu riitaisaa, koska Ranska ja Saksa pitävät kiinni vaatimuksistaan talouselämän sääntöjen tiukentamisesta. Sen sijaan muu maailma pumppaisi lisää julkista rahaa markkinoille.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on uhannut jopa kävellä ulos kokouksesta, jos uudistukseen ei suostuta.

- Tavoitteemme on yksinkertainen, vaadimme tuloksia, Sarkozy sanoi eilen.

Ensimmäisellä Euroopan-vierailullaan oleva Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on yrittänyt sovitella G20-maiden kiistaa.

Eilen Obama sopi Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin kanssa aserajoitusneuvottelujen aloittamisesta. Presidentit päättivät myös parantaa maiden välisiä suhteita.

G20-kokoukseen kohdistuvat suuret odotukset.

Katso professori Vesa Puttosen haastattelu (Huomenta Suomi 02.04.2009)

(MTV3-Reuters-AFP)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat