Mainos

G20-maat haluavat uudistaa talousjärjestöjä

Esimerkiksi johtajakiintiöistä luopumisella halutaan lisätä Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston uskottavuutta ja parantaa kehitysmaiden äänen kuuluvuutta.

Rikkaat teollisuusmaat ja nousevat kehittyvät maat ovat valmiita uudistamaan Maailmanpankkia ja Kansainvälistä valuuttarahastoa niin, että kehitysmaat saavat talousjärjestöissä äänensä kuuluviin nykyistä paremmin.

Esimerkiksi molempien järjestöjen johtopaikat ovat olleet kiintiöity niin, että Maailmanpankin pääjohtaja on tullut Yhdysvalloista ja valuuttarahaston Euroopasta. Australian Melbournessa kokoontuneiden G20-maiden valtiovarainministerit kannattivat tästä käytännöstä luopumista.

- Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että jotta nämä isot taloudelliset instituutiot voisivat säilyttää uskottavuutensa, pitää kiintiöstä luopua. Jotta myös Aasian nousevat maat, Latinalaisen Amerikan maat ja Afrikan maat voivat kokea nämä instituutiot omakseen, johdon valinnan täytyy olla avoin, sanoo puhelimitse tavoitettu valtiovarainministeri Eero Heinäluoma.

Heinäluoma osallistuu kokoukseen EU:n edustajana. EU on jo aiemmin ilmoittanut olevansa valmis luopumaan valuuttarahaston kiintiöpaikasta.

G20-maat tähdentävät lisäksi uusien energiainvestointien tärkeyttä, sekä perinteisiin öljyntuotantoon ja kaasuverkostoon että myös uusiutuviin energialähteisiin.

Investointeihin kannustavat ennusteet energiankulutuksen kasvuluvuista - kokouksessa kuultujen arvioiden mukaan energiankulutus nousisi vuoteen 2030 mennessä 50 prosentilla. Toimia tarvitaan, jotta kysyntään pystyttäisiin vastaamaan ja toisaalta pystyttäisiin hidastamaan ilmastonmuutoksista.

Kokous myös vetosi sen puolesta, että viime kesänä katkenneet maailman vapaakauppaneuvottelut saataisiin uudelleen alkuun lähikuukausien aikana. Heinäluoman mukaan tähän on toiveikkuutta herättävässä määrin poliittista tahtoa.

Bono teki vaikutuksen Heinäluomaan

Heinäluoman kokousreissu oli tällä kertaa tavanomaista elämyksellisempi, sillä hän pääsi tänään irlantilaisbändi U2:n konserttiin ja jopa kättelemään sen keulahahmoa, megatähti Bonoa.

Köyhien maiden auttamisessa aktiivisesti toimiva Bono teki suuren vaikutuksen sekä lauluillaan että persoonana.

- Mielenkiintoinen tuttavuus. Hän ottaa hommansa tosi vakavasti.

Vaikka Heinäluoma ei kertomansa mukaan aiemmin ole ollut erityinen U2-fani, nyt suunnitelmissa on kehystää konserttilippukin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.