Mainos

G20-kokous nöyryyttävä isku Berlusconille

G-20 maiden kokous on päättynyt Cannissa Ranskassa. Kreikan talouskriisin ohella päähuomion vei Italia, joka joutuu Kansainvälisen valuuttarahaston ja EU:n tiukkaan valvontaan, jotta se toteuttaa lupaamansa talousuudistukset.

G20-johtajat lupasivat myös, että valuuttarahaston voimavaroja vahvistetaan niin, että se voi vastata euroalueen kriisiin.

Paikalla tilannetta seurannut kirjeenvaihtaja Helena Petäistö kertoo, että kokouksessa sovittiin, että kansainvälinen valuuttarahasto ja EU-komissio tekevät tästä lähtien raportin Italian talouden tilasta neljä kertaa vuodessa. EU-komission edustajat menevät Roomaan jo ensi viikolla pistämään valvontaa pystyyn.

Italialta vaaditaan uudistuksia eläkejärjestelmään ja työmarkkinasääntöihin, jotta sen täysin käsistä riistäytynyt velkaantuminen saataisiin kuriin. Sen valtionvelka on 120 prosenttia bruttokansantuotteesta eli suhteessa toiseksi suurin Kreikan jälkeen.

Italian pääministerille Silvio Berlusconille kyseessä on nöyryyttävä isku, sillä Italia on euroalueen kolmanneksi suurin talous. Hän alistui valvontaan pakon edessä, mutta kieltäytyi italialle tarjotusta rahallisesta avusta.

Aiemmista lupauksistaan huolimatta Kiina ei löysännyt Cannesissa kukkaron nyörejään. Kreikan tilanne on säikäyttänyt Kiinankin.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoo olevansa vakuuttunut, että euroalue selviää kriisistään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.