G20-kokouksen alla neuvotteluja ja kiistoja

Maailman 20 johtavan talousmaan johtajat ovat saapuneet Lontooseen huomenna alkavaa huippukokousta varten. Kirkkaimpana tähtenä johtajien joukossa on Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Obama sovittelee länsimaiden erimielisyyksiä ensimmäisellä Euroopan vierailullaan. Obama tapasi jo tänään Venäjän presidentin Dmitri Medvedjevin sekä Britannian pääministerin Gordon Brownin. Kahdenkeskisten tapaamisten vieraslistalla on tänään ollut myös Kiinan johtaja Hu Jintao.

Brownin kanssa Obama keskusteli yleisestä diplomatiasta, mutta kahden muun tapaamisen merkitys oli erittäin suuri.

Kiinan johtajan kanssa Obama sopi, että maiden väliset keskustelut mm. ihmisoikeuksista jatkuvat, kertoi Valkoinen talo. Myös presidentti Hu Jintaon Obama tapasi ensimmäistä kertaa.

Presidentti Barack Obaman ensimmäisellä Euroopan vierailulla on suuret odotukset. Hänen poliikkansa on määrä korjata edeltäjän haurastuttamat suhteet.

Ei protektionismille

Obaman mukaan G20-maiden tulee torjua protektionismia eli omien kotimarkkinoiden suojelua, ja tukea kasvavia markkinoita.

Yhtä mieltä ollaan siitä että lama on koetellut maailmantaloutta jo pahemmin kuin toinen maailmansota.

Puheessaan Obama myös peräänkuulutti "yhteen hiileen puhaltamista" ja yhteistyötä maiden välille, jotta kriisistä selvittäisiin.

Obaman mielestä niin sanotun G20-suunnitelman toimeenpaneminen auttaa kriisin ymmärtämisessä. Suunnitelman avulla voi esimerkiksi helpommin määritellä sitä, onko taloudellinen taantuma helpottumassa vai meneekö se huonompaan suuntaan.

Ranska ja Saksa vastahankaan

Varsinainen kokous ei ala huomenna täysin säröttömissä merkeissä. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn mukaan Ranska ja Saksa eivät ole tyytyväisiä ennen kokousta saavutettuun G-20 lausuntoluonnokseen. Manner-Eurooppa ei siis halua painaa lisää julkista rahaa talouden piristykseksi kuten muu maailma. Molemmat maat sanovat haluavansa maailmantalouden voimakkaampaa säätelyä ja veroparatiiseihin puuttumista, ei tyhjiä elvytyslupauksia.

Obama painotti, että kokouksessa pitäisi keskittyä siihen, mikä maita yhdistää, eikä siihen, mistä ne ovat eri mieltä. Huomisen kokouksen yksi mielenkiinnon aiheista onkin, saavatko johtajat aikaan sovun.

Britannian pääministeri Brown sen sijaan vaikutti tyytyväiseltä. Hän sanoi, että Britannia aikoo uudistaa suhteensa Yhdysvaltojen kanssa. Brown painotti suhteessa Yhdysvaltoihin erityisyyttä ja toveruutta.

Obama puolestaan sanoi puheessaan, että maailman maiden johtajien välisiä erimielisyyksiä talousasioissa on liioiteltu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat