Fysiikan Nobel nanotekniikan tutkijoille

Fysiikan Nobel-palkinnon ovat saaneet ranskalainen Albert Fert ja saksalainen Peter Grünberg.

Kaksikko sai palkinnon nanoteknologian tutkimuksestaan. Työ on vaikuttanut muun muassa siihen, että tietokoneiden kiintolevyt ovat pienentyneet huomattavasti viime vuosina.

Fertin, 69, ja Grünbergin, 68, tutkimustyön perusta on niin sanottu magnetoresistanssin (GMR) käsite, jonka he kehittivät vuonna 1988. Palkinnon perusteissaan Ruotsin kuninkaallinen tiedeakatemia totesi, että magnetoresistanssia "voidaan pitää ensimmäisenä todellisena sovelluksena nanotekniikan lupaavalla alalla".

Tietokoneiden kovalevyllä kaikki tieto on pakattuna nolliksi ja ykkösiksi. Lukupään tehtävänä on lukea tämä tieto ja välittää se eteenpäin. GMR-tekniikan ansiosta lukupäät pystyvät lukemaan paljon pienempiä ja heikompia magneettikenttiä, mikä puolestaan mahdollistaa tiedon pakkaamisen levylle huomattavasti tiiviimmin.

Fertin ja Grünbergin tekniikkaan perustuvat kovalevyjen lukupäät tulivat markkinoille vuonna 1997, minkä jälkeen ne yleistyivät nopeasti. Tutuimmillaan kaksikon teknologia tulee vastaan vaikkapa huippusuositussa iPod-musiikkisoittimessa.

-Olen todella tyytyväinen siitä, että palkinto meni näin käytännönläheiselle sovellukselle. Tämä osoittaa, että fysiikalla on merkitystä myös arkielämässä, ei vain luonnontieteellisten ilmiöiden ymmärtämisessä, iloitsi Physics World -lehden päätoimittaja Matin Durrani.

Fert ja Grünberg tekivät keksintönsä erikseen, mutta eivät tuntuneet pahastuvan palkinnon jakamisesta:

-Olen iloinen voidessani jakaa palkinnon Grünbergin kanssa. Arvostan häntä ja meillä on hyvä vuorovaikutus keskenämme, Fert vakuutti

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat