Mainos

Fysiikan Nobel hollantilaistutkijoille

Fysiikan tämänvuotinen Nobelin palkinto on myönnetty hollantilaisille Gerardus t Hooftille ja Martinus Veltmanille. Ruotsin tiedeakatemian Nobel-komitea ilmoitti palkinnon jakamisesta hollantilaistutkijoiden kesken tänään. Tutkijat palkittiin heidän työstään hiukkasfysiikan teorian kehittämisessä.

Molemmat työskentelevät fysiikan professoreina Utrechtin yliopistossaHollannissa. Ruotsin tiedeakatemian mukaan t Hooft ja Veltman ovat luoneet hiukkasfysiikan teorialle vankemman matemaattisen pohjan. Hollantilaistutkijat palkittiin ratkaisevasta panoksestaan kvanttirakenteen selventämisessä ns. heikkojen vuorovaikutusten teoriassa.

Tutkijat ovat palkintokomitean mukaan pystyneet erityisesti osoittamaan, miten teoriaa voidaan soveltaa fysikaalisten määrien tarkoissa laskelmissa. Monet eurooppalaiset ja amerikkalaiset hiukkaskiihdytinlaboratoriot ovat viime aikoina osoittaneet hollantilaistutkijoiden arviot oikeiksi.

Gerardus t Hooft on syntynyt vuonna 1946 ja Martinus Veltman vuonna 1931. Myös viime vuoden fysiikan Nobelpalkinto meni hiukkasfyysikoille: silloin palkinnon jakoivat amerikkalaiset Robert Laughlin ja Daniel Tsui sekä saksalainen Horst Störmer.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.