Mainos

Fuusio tuo miljardi-investoinnit?

IVOn ja Nesteen yhdistämissuunnitelmia esitellyt kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki kertoi, että selvitystyön aikana yhtiöissä on noussut esiin yhteistyöhankkeita, jotka toteutuessaan merkitsisivät 10-12 miljardin investointeja. Suurin osa niistä liittyy maakaasulla käyvien voimaloiden rakentamiseen ja maakaasuverkon laajentamiseen.

Nesteen toimitusjohtajan Jukka Viinasen mukaan tuleva yhtiö aikoo pysyä maakaasubisneksessä mukana, sillä Gasumin kytkösten löyhentäminen ei tarkoita sitä, etteikö uusi energiakonserni voisi panostaa alan tulevaisuuden hankkeisiin.
Näihin kuuluu mm. pohjoismaisen maakaasuverkon laajentaminen osana EU:n yhteistä maakaasuverkkoa.

Tulevan energiaryppään pääjohtaja Heikki Marttinen ei lähtenyt vielä tarkentamaan, millaisia synergiaetuja yhtiöiden yhdistämisestä on, koska selvittelytyö on vielä kesken. Jotkut ovat epäilleet, ettei yhdistämishyötyjä juuri löydy.
Marttisen mukaan etuja pitäisi kuitenkin löytyä mm. kaasuun liittyvistä hankkeista ja energiateknologiasta. Kasvupotentiaalia uskotaan löytyvän nimenomaan sähkön ja lämmön yhteistuotannosta.

Kalliomäen mukaan Nesteen ja IVOn yhdistämisessä valittu malli kohtelee tasapuolisesti molempia. Lisäksi holding- eli omistusyhtiö saadaan joustavasti käyntiin. Hänen mukaansa se on myös hyvä pienomistajien kannalta.
Kalliomäki toivoo, että uusi yhtiö ottaa liiketoimintansa kehittämisessä huomioon myös maan energiastrategian. Maakaasun lisäksi panostuksia odotetaan uusiutuviin energiamuotoihin kuten aurinko- ja tuulienergiaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.