Funkin punkkari Rick James kuoli

Super Freak -kappaleesta parhaiten tunnettu "punk funkin isä" kuoli kotonaan Los Angelesissa.

Funklaulaja Rick James, 56, on kuollut. James löydettiin kuolleena kotoaan Los Angelesista. Poliisin mukaan James näyttäisi kuolleen luonnollisista syistä.

Buffalossa syntynyt James, oikealta nimeltään James Johnson Jr., tuli tunnetuksi funkin uudistajana ja niin kutsutun punk funkin isänä.

Musiikillisen uransa hän aloitti jo 1960-luvun puolivälissä yhtyeessä Mynah Birds, jossa soitti hetken aikaa myös Neil Young. Jamesin suurin hitti oli vuonna 1981 julkaistu "Super Freak", albumilta Street Songs. Kyseisen hitin rytmikuviota kuultiin noin kymmenen vuotta myöhemmin MC Hammerin supersuositussa kappaleessa "U Can't Touch This".

Vuonna 2001 tehdyssä haastattelussa James paljasti, että tehdessään kappaletta se tuntui ennemminkin vitsiltä, ja hän oli todella hämmästynyt, kun se nousi listojen kärkipaikoille.

- Se oli vahinko. Albumi oli oikeastaan jo tehty. Istuin ja soittelin bassoa, todella pikkuista kuviota, ja bändi sanoi "tuo on todella loistava, Rick". Aloin kirjoittaa siihen sanoja, ja bändin mielestä kappaleesta tuli todella hauska. Heidän mielestään se piti laittaa levylle, ja niinpä se päätyi levylle, James kertoi.

Jamesin ura lähti kuitenkin alamäkeen huumeongelmien vuoksi. Hänet tuomittiin 1990-luvulla kahdesti vankeuteen naisten pahoinpitelystä. Molemmilla kerroilla James oli tapahtumahetkellä huumeiden vaikutuksen alainen. Hän vapautui vankilasta 1996.

James kärsi vankilavuosiensa jälkeen terveysongelmista ja sairasti mm. sydänkohtauksen. Hänen viimeiseksi levykseen jäi vuonna 2002 julkaistu kokoelma Anthology.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat