Mainos

Fukushiman ydinvoimalan vaikeudet jatkuvat – taifuuni uhkaa

Hirmumyrsky Songda on lähestymässä Japania. Maan ilmatieteen laitoksen mukaan taifuuni eteni lähellä Taiwania tänä aamuna kello 9 Suomen aikaa, ja sen odotetaan iskevän Tokioon maanantain aikana.

Lähestyvä taifuuni on herättänyt huolta maan viranomaisissa, joiden mukaan maaliskuun maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa vaurioitunut Fukushiman ydinvoimala ei ole vielä "täysin valmis kohtamaan voimakkaita hirmumyrskyjä". Esimerkiksi Songda-taifuunin keskuksessa tuulet puhaltavat pahimmillaan 216 kilometrin tuntivauhdilla.

Toistaiseksi ei ole varmuutta, iskeekö taifuuni Fukushiman ydinvoimalan alueelle, joka sijaitsee Japanin itärannikolla noin 200 kilometrin päässä Tokiosta. Hirmumyrskyä edeltävät rankkasateet ovat kuitenkin jo riepotelleet aluetta, minkä on pelätty edesauttavan radioaktiivisen maaperän huuhtoutumista Tyyneenmereen.

Ydinvoimalayhtiö Tepcon mukaan työntekijät pohtivat parhaillaan kuumeisesti keinoja, joilla ydinvoimalan jäähdytystöitä voitaisiin jatkaa mahdollisista myrskytuulista tai -sateista huolimatta.

Myös Japanin pääministerin Naoto Kanin edustaja painotti tiedotustilaisuudessa, että nyt on tehtävä paljon töitä sen eteen, että lähestyvä taifuuni tai muut hirmumyrskyt tulevaisuudessa eivät levitä radioaktiivista ainesta ympäristöön.

Merenpohjasta mitattu voimakkaat säteilytasot

Tuoreen raportin mukaan merenpohjasta lähellä Fukushiman ydinvoimalaa on mitattu voimakkaat säteilypitoisuudet. Japanin ympäristöministeriö ilmoitti eilisiltana, että säteilytaso oli useita satoja kertoja normaalitasoa voimakkaampaa

Mittaukset tehtiin noin 300 kilometrin pituisella alueella, joka ulottui Miyagin prefektuurista Chibaan. Raportissa ei kerrota merenpohjan tarkkoja säteilypitoisuuksia, mutta jodia ja cesiumia löytyi kaikkiaan noin 12 eri mittauspisteestä.

Ministeriö varoittaa, että merenpohjan saastuminen saattaa vaikuttaa äyriäis- ja kalatuotteiden turvallisuuteen.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.