Fukushiman ongelmien ratkaisu vielä kaukana

Fukushiman ydinvoimalan korjaustyöt kohtasivat tänään uuden takaiskun. Voimalan kolmosreaktorin suojarakennukseen oli ilmeisesti syntynyt vuoto. Sen uskotaan vaikeuttavan jäähdytysjärjestelmien palauttamista toimintaan.

Energiayhtiö Tepcon mukaan vie ainakin kuukauden, ennen kuin voimalan reaktorit saadaan kylmiksi. Kolmosreaktori on erityinen huolenaihe siksi, että sen polttoaineena käytetään erittäin radioaktiivista plutoniumia.

Japanin pääministerin Naoto Kanin mukaan tilanne ydinvoimalassa on arvaamaton eikä lähelläkään ratkaisua.

- Meidän on oltava hyvin varovaisia.

Pääministeri kiitti kaikkia niitä, jotka ovat vaarantaneet henkensä Fukushiman voimalan vaurioiden korjaamiseksi.

Säteilyturvakeskuksen mukaan työskentely ydinvoimalassa on erittäin vaikeaa, koska säteilytaso laitoksen alueella on korkea. Yli 700 insinööriä on raatanut voimalaitoksella kellon ympäri.

Torstaina kaksi voimalan työntekijää joutui sairaalaan, kun radioaktiivinen vesi oli pyyhkinyt heidän saappaitaan. Kaikkiaan 17 työntekijää on altistunut säteilylle Fukushimassa.

Hallitus kehotti evakkoon

Japanin hallitus kehotti kaikkia 20-30 kilometrin säteellä voimalasta asuvia ihmisiä lähtemään vapaaehtoiseen evakkoon. Hallituksen mukaan radioaktiivisen saasteen määrä saattaa vielä kasvaa.

Ennen perjantaita 20-30 kilometrin säteellä ydinvoimalasta asuvia ihmisiä oli neuvottu pysyttelemään sisätiloissa. Sadattuhannet alle 20 kilometrin päässä ydinvoimalasta asuvat ihmiset määrättiin jättämään kotinsa jo aiemmin.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon arvioi perjantaina, että kansainväliset ydinturvallisuutta koskevat säännökset on syytä arvioida uudelleen Japanin ydinvoimalaonnettomuuden vuoksi.

Japanin ydinkriisi oli tapetilla myös EU:n huippukokouksessa Brysselissä. EU-johtajat lupasivat, että ydinvoimaloiden turvallisuudelle asetetaan tiukat vaatimukset.

Japanin maanjäristyksessä ja tsunamissa kuolleita on virallisten tietojen mukaan nyt 10 000. Kadonneiksi on listattu yli 17 500 ihmistä.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 25.3.2011)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat