Mainos

Fukushiman jälleenrakennusrahat tuhlattiin viini-iltoihin

Japanissa on paljastunut tsunamin ja Fukushiman ydinturman jälleenrakennusrahojen väärinkäytöksiä.

Hallituksen toimesta merkatut yli miljardin jenin potti (lähes 8 miljoonaa euroa) oli tarkoitettu tsunamin vaurioittamien alueiden auttamiseen. Rahat on osittain käytetty alueilla, jotka eivät kärsineet tsunamista ja Fukushiman ydinonnettomuudesta.

Hallitus on myöntänyt, että kaikki rahat eivät ole kohdentuneet oikein. Rahoja on mennyt muun muassa juusto- ja viini-iltoihin, joita on pidetty satojen kilometrien päässä luonnonkatastrofialueilta. Lisäksi varoja on kulunut muun muassa kymmenen ihmisen palkkaamiseen, jotta he laskisivat merikilpikonnia rannoilla.

Hallitus on jo aiemmin myöntänyt, että katastrofirahastosta on livennyt rahoja muun muassa kiisteltyyn Japanin valasohjelmaan.

Paljastuksen rahojen käytöstä teki japanilainen sanomalehti Asahi Shimbun. Lehti kysyi ympäri maata paikallisilta viranomaisilta, mitä on tapahtunut 200 miljoonalle jenille, jotka hallitus myönsi tsunamin jälkeiseen jälleenrakennukseen.

Selvityksen mukaan 38 prosenttia avustusrahoista ohjautui muualle kuin katastrofialueelle. Lisäksi rahoilla palkatuista ihmisistä noin 97 prosenttia ei ollut kotoisin tsunamin tuhoamilta alueilta.

Terveysministeriö on puolustanut varojen käyttöä sanomalla, että rahat on jaettu ympäri maata hyvästä syystä.

– Ihmsiet, joita katastrofi kosketti, muuttivat kotiseuduiltaan muualle maahan, ministeriön tiedottaja totesi.

Japanin maanjäristyksessä, sitä seuranneessa tsunamissa ja ydinvoimalan vaurioitumisessa sai surmansa yli 18 000 ihmistä vuonna 2011.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.