Mainos

Fujimori voitti Perun vaalit

Istuva presidentti Alberto Fujimori on voittanut odotetusti Perun presidentinvaalien toisen kierroksen. Kun äänistä oli laskettu puolet, Fujimori oli saanut reilun 50 prosentin kannatuksen.

Toledon vetäydyttyä kisasta on hallitseva Fujimori ainoa ehdokasPresidenttikilvasta vetäytynyt Fujimorin vastaehdokas Alejandro Toledo sai boikotointikehotuksesta huolimatta 16 prosenttia äänistä. Vaaliviranomaiset eivät suostuneet poistamaan Toledon nimeä äänestyslipuista. Noin 32 prosenttia äänestyslipuista hylättiin. Toledo oli kehottanut kannattajiaan kirjoittamaan äänestyslippuun sanat "Ei petokselle".

Äänestäminen on Perussa lain mukaan pakollista. Äänestys on laillinen, jos vähintään kolmasosa äänestyslipuista on virallisesti hyväksyttyjä. Toledo julisti vielä ääntenlaskun jatkuessa Perun muuttuneen "diktatuuriksi". Hän vakuutti jatkavansa rauhanomaista taistelua kunnes demokratia palaa maahan. Perua jo kaksi virkakautta hallinnut Fujimori oli vaalien ainoa virallinen ehdokas. Toledo vetäytyi kisasta, koska viranomaiset eivät suostuneet lykkäämään toista vaalikierrosta.

Äänestyspäivän aikana mielenosoituksiin osallistui satoja ihmisiä. Ainakin yksi ihminen loukkaantui poliisin ja mielenosoittajien välisissä yhteenotoissa, joissa poliisi käytti kyynelkaasua. Useimmat kansainväliset ja paikalliset vaalitarkkailijat eivät seuranneet vaaleja, koska rehellisten vaalien edellytykset eivät heidän mielestään täyttyneet.

Sekä Toledo että kansainväliset vaalitarkkailijat epäilevät tietokoneisiin perustuvan ääntenlaskujärjestelmän luotettavuutta. Ensimmäisellä kierroksella annettujen äänien määrä ylitti 1,4 miljoonalla äänioikeutettujen kansalaisten määrän. Äänestys vaalien toisella kierroksella päättyi varhain tänään Suomen aikaa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.