Mainos

FT: Irak-selvitys vaatii uudistuksia YK:n johtoon

Riippumattoman tutkijaryhmän selvitys kritisoi muun muassa YK:n löyhää johtoa. "Irakin ruokaa öljystä -ohjelman johtamisessa on havaittavissa eettisiä lipsahduksia ja heikkouksia, jotka ovat luonteenomaisia YK:n johdolle kokonaisuudessa", raportissa todetaan.

Pitkään odotettu selonteko YK:n ruokaa öljystä -ohjelmasta vaatii pikaisia ja läpikotaisia uudistuksia maailmanjärjestön johdossa. Brittiläinen Financial Times -lehti on saanut käsiinsä kopion selonteon päätelmistä ja julkaisi sen tänään ilmestyneessä numerossaan.

Yhdysvaltain keskuspankin johtajan Paul Volckerin johtama riippumaton tutkijaryhmä antaa selonteon julkisuuteen huomenna. Financial Timesin mukaan selonteon päätelmät ovat selvät.

- Järjestö tarvitsee vahvemman johdon, läpikotaisen muutoksen hallinnossa sekä luotettavamman valvonnan ja tilintarkastuksen.

Ryhmä havaitsi Irakin ruokaa öljystä -ohjelman johtamisessa "eettisiä lipsahduksia" ja heikkouksia, jotka ovat luonteenomaisia YK:n johdolle kokonaisuudessa. Sen mukaan YK pystyy tekemään työnsä vain, jos se säilyttää pätevyytensä, rehellisyytensä ja vastuunsa.

- Juuri nämä ominaisuudet puuttuivat usein ruokaa öljystä -ohjelman hallinnoinnista, selonteossa todetaan.

Arvostelu ei säästä myöskään YK:n korkeinta virkamiestä, pääsihteeri Kofi Annania. Raportissa Annanin sanotaan nauttivan laajaa luottamusta, mutta todetaan, että hänen velvollisuutensa maailmanjärjestön päädiplomaattina ja poliittisena edustajana ovat vieneet hänen kaiken aikansa.

Tutkijoiden mukaan suurimmat puutteet ovat olleet tilintarkastuksissa ja selkeän, aina järjestön huipulle ulottuvan raportointiketjun puuttumisessa.

Kofi Annan ennakoi selonteon johtopäätöksiä jo eilen.

- Epäilen, että arvostelua on tulossa minulle korkeimpana hallintojohtajana, (ohjelmaa valvovalle) komitealle, turvallisuusneuvostolle ja Irakin hallitukselle, hän sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

Vuosina 1996-2003 toteutetun ohjelman avulla Irak saattoi myydä maailmanmarkkinoilla öljyä ja ostaa siitä saaduilla rahoilla elintarvikkeita ja lääkkeitä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.