FT: EU estää Unkarin ja Rosatomin miljardien ydinvoimahankkeen

EU-komissio on tyrmännyt Unkarin ja venäläisyhtiö Rosatomin välisen ydinvoimahankkeen, kertoo talouslehti Financial Times.

Venäjä ja Unkari ovat sopineet noin 12 miljardin euron hankkeesta, joka sisältää kaksi uutta reaktoria unkarilaisen Paksin kaupungin ydinvoimalaan.

Hanke joutui komission hampaisiin, koska sen katsotaan sitovan Unkaria liiaksi venäläisen energian varaan. Hanketta ei kilpailutettu, ja siihen liittyvät sopimukset on määrätty salaisiksi kymmeniksi vuosiksi kansalliseen turvallisuuteen vedoten.

Financial Timesin mukaan atomienergiayhteisö Euratom ei hyväksy Unkarin suunnitelmaa ydinpolttoaineen tuonnista Venäjältä. Lehden mukaan komissio päätti viime viikolla asettua tukemaan Euratomin kantaa. Käytännössä se voi estää Paksin voimalan laajentamisen.

Linjauksella voi olla laajempia seurauksia EU:n ja Venäjän suhteisiin. Venäjä on veljeillyt läheisesti Unkarin kanssa Ukrainan kriisin ajan. EU:ssa on katsottu, että Venäjä tarjoaa Unkarille edullisia energiasopimuksia lyödäkseen kiilaa EU-maiden välille.

Unkari on vastustanut äänekkäästi komission puuttumista asiaan. Unkarin pääministerin Viktor Orbanin mukaan komissio loukkaa jäsenmaiden itsemääräämisoikeutta.

Lue myös:

    Uusimmat