Mainos

Free Will -nettioopperan ainoaan esitykseen on vieläkin lippuja

Savonlinnan oopperajuhlilla on lauantaina maailman ensimmäisen nettiyhteisön tekemän oopperan kantaesitys. Satojen harrastelijoiden luoma Free Will -teos esitetään vain yhden ainoan kerran, mutta lippuja on vieläkin saatavilla. Tekijöiden mielestä tärkeintä onkin ollut kaksi vuotta kestänyt prosessi, ei niinkään lopputulos. Vaikka teos on internet-yhteisön tekemä, esiintyjät ovat ammattilaisia.

Ooppera kertoo hyvän ja pahan taistelusta vuonna 2012. Jumala on epäonnistumassa maailman pelastamisessa ja enkelit lähettävät maapallolle Mozartin parantamaan maailmaa musiikilla, Oscar Wilden sanojen voimalla ja Jeanne d´Arcin karismallaan.

Ohjaaja Jere Erkkilä kertoo, että projekti on aivan uusi ja ainutlaatuinen, koska sadat ihmiset ympäri maailman ovat olleet luomassa Free Will -oopperaa. -Me mietimme kaksi vuotta sitten, kun aloitimme ja oli pankkikriisi ja muuta, että onko tämä enää valmistuessaan tätä päivää, mutta tämä on nyt entistä ajankohtaisempi, Erkkilä iloitsee.

Kapellimestari Sasha Mäkilän mielestä musiikki puhuttelee suoraan. -Se on niin meidän ajassa, ja kun ihmisille on annettu vapaat kädet säveltää juuri sellaista musiikkia kuin he itse haluaisivat kuulla, niin lopputulos on miellyttävää, melodista ja helposti sulavaa, Mäkilä sanoo.

Musiikki oli alkuun tilkkutäkkimäistä, mutta kapellimestarin mielestä ammattilaiset ovat harsineet aukot nyt umpeen.

Vaikka Free Will esitetään Olavinlinnassa vain yhden ainoan kerran, lauantain ensi-iltaan on vielä tilaa. -Savonlinnassa karsastetaan aina uusia teoksia, mutta kyllä sali täyteen tulee, Erkkilä uskoo.

Projektin harjoituksia ja lopputulosta voi seurata Olavinlinnan lisäksi netistä, mikä on Erkkilän mielestä pääasia.

Esityksen tasosta on vaikea sanoa vielä mitään, sillä näin läpimenon, joka keskeytettiin jatkuvasti, eikä orkesteri ollut vielä paikalla. Kuorokohtaukset olivat joka tapauksessa niin voimallisia, ettei kaatosadekaan estänyt niiden kuulumista. Solistit sen sijaan säästivät vielä keskiviikkona ääntään lauantain esitykseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.