Frattini: EU:lle rajayhteistyötä Libyan kanssa

EU:n sisä- ja oikeusasioista vastaavan komissaari Franco Frattinin mukaan EU-maat lähettäisivät Libyaan noin sata rajavartijaa ensi keväästä alkaen.

EU-maiden pitäisi aloittaa yhteinen rajavalvontaoperaatio Libyan etelärajalla, ehdottaa oikeus- ja sisäasioista vastaava komissaari Franco Frattini.

Frattini sanoi tänään EU-maiden kansallisten parlamenttien Cosac-kokouksessa Helsingissä, että Libya on valmis ottamaan unionilta vastaan sekä varusteita että rajavalvojia. Ehdotuksen mukaan EU-maat lähettäisivät Libyaan noin sata rajavartijaa ensi keväästä alkaen ja lisäksi ajoneuvoja, kiikareita ja muita varusteita. Lisäksi libyalaiset voisivat olla mukana valvomassa keskisen Välimeren vesiä yhdessä EU-maiden kanssa.

- Tämä olisi aivan uusi yhteistyön muoto EU:n ja Afrikan välillä, komissaari hehkutti.

Komissaari Frattini uskoi, että EU-maat ovat valmiita osallistumaan operaatioon, sillä jäsenmaat ovat olleet huolestuneita laittomasta maahanmuutosta. Libyan noin 3000 kilometrin mittainen eteläraja on vaikeasti valvottavaa autiomaata, ja sitä kautta kulkee paljon ihmisiä Saharan eteläpuolisista maista.

Frattini kertoi jo puhuneensa asiasta Italian, Espanjan ja Ranskan sisäministerien kanssa. Monella EU-maalla olisi mahdollisuudet ja kiinnostusta osallistua, hän arveli.

Operaatio pystyyn jo kevääksi?

Operaatiota johtaisi EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex, samoin kuin aiemmin aloitettua Kanarian saarten valvontaoperaatiota.

Frattini sanoi lehdistötapaamisessaan aikovansa esitellä ideaa loppuviikolla Libyan Tripolissa, jossa EU:n ja Afrikan unionin jäsenmaat kokoontuvat käsittelemään laittoman maahanmuuton virtoja. Suomesta mukana ovat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja sisäministeri Kari Rajamäki.

Valvonnan pitäisi alkaa viimeistään ensi keväänä ja kestää syksyyn, hän visioi.

Frattini sanoi, ettei hän odota Suomen lähettävän Libyaan rajamiehiä. Suomi voisi hänen mukaansa kuitenkin antaa operaatioon varusteita.

- En tiedä joka maan valmistautumista - Suomi on tietysti hyvä valvomaan pohjoisia rajoja jopa 30 pakkasasteessa - mutta aavikossa on varmaan vähän erilaista, Frattini hekotteli.

Tarvitaanko siirtolaisia?

Komissaari kehotti myös EU-maita määrittelemän kuinka paljon maahanmuuttajia ja työvoimaa ne tarvitsevat Afrikan maista. Kansalliset kiintiöt lailliselle maahanmuutolle auttaisivat neuvotteluja Afrikan maiden kanssa laittomien maahanmuuttajien takaisinotosta.

- En voi saada Afrikan maita mukaan yhteistyöhön, ellei minulla ole jotakin tarjottavaa, Frattini sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat