Mainos

Franzènin teatterikatu New Yorkissa kuin kaatopaikka

Suomalaisen näyttämötaiteen juhlaviikkoja New Yorkissa rasittaa kaupungin surkea puhtaanapito. Teatteri jossa Sofi Oksasen Puhdistus saa Yhdysvaltain ensi-illan on kuin keskellä kaatopaikkaa: roskapusseja ja jäisiä lumikinoksia rakennusjätteiden ja aitausten välissä. Kadulta puuttuu kaikki glamour, jota Broadwayn valloitukselta voisi odottaa.

Teatteri LaMaMa on niin sanotulla off-off- Broadwayllä, kolmannessa korttelissa itse showkadulta osoitteessa 75 East 4th Street hyvän matkaa varsinaiselta teatterialueelta alakaupunkiin.

Teatteriammattilaiset vakuuttavat kuitenkin, että boheeminvaatimattomasta ulkonäöstään huolimatta LaMaMa on arvostettu nimenomaan uusien näytelmien ponnahduspaikkana. Myös monen näyttelijän, Robert de Niron, Harvey Keitelin, Diane Lanen ja Jackie Curtisin ura on lähtenyt tästä pikkuteatterista.

Torstaista alkaen Peter Franzènilla on mahdollisuus vakuuttaa amerikkalaiset teatteri-ihmiset, joiden odotetaan tulevan katsomaan Zishan Ugurlun ohjaamaa Puhdistusta. Englanninkielistä nimeä Purge myöten käännöksen on tehnyt Eva Buchwald, joka on alkuperäisen näytelmän eräänlainen kätilö: Kansallisteatterin dramaturgina hän työsti näytelmätekstin yhdessä Sofi Oksasen kanssa ennen kuin ohjaaja Mika Myllyaho alkoi luoda ohjausta. Ensimmäinen ensi-iltahan oli helmikuuta 2007 Kansallisteatterin Willensaunan näyttämöllä.

LaMaMan esitys on jo 13. ammattiteatteri ja lisää sopimuksia on tehty useisiin maihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.