Mainos

Franzénin ensi-ilta lähestyy Broadwaylla

Suomalaisen näyttämötaiteen viejät hehkuttavat Broadwayn lasikaton murtamista: ensimmäinen suomalainen näytelmä tulee valtateatteriin New Yorkissa. Eikä lasikaton murtaja ole mikään yllätys: se on Sofi Oksasen näytelmä Puhdistus, englanniksi Purge. Ensi-ilta on torstaina 10. helmikuuta LaMaMa -teatterissa kahden korttelin päässä maailmankuulun showkadun Broadwayn sivukadulla.

Pääohjaaja Mikko Viherjuuri kertoo, että vaikka LaMaMa ei ole varsinaisella Broadwaylla, se on valtateatteri ja taiteellisten parhaan kolmen joukossa koko New Yorkissa. Kaksi muuta ovat Lincoln Center ja The New Public Theatre.

Mikko Viherjuuri on järjestänyt suomalaisen näyttämötaiteen vientiä järjestelmällisesti vuodesta 2005 asti. Opetus- ja kulttuuriministeriö on tukenut näytelmien lukudraamoja ja esittelyjä; näyttämölle pääsy pienempäänkin arvostettuun teatteriin on Viherjuuren ja Teatterialan tiedotuskeskuksen Tinfon mukaan valtava menestys.

Broadwayn kaupallisen menestyksen säihkeeseen päästään yleensä vain pienempien teattereiden kautta.

LaMaMa on vaatimaton teatteri

Kuuluisaksi ulkoministeriön esitteissäkin mainostettu LaMaMa on erikoistunut uusien ulkomaisten tekstien ja kokeilevien esitysten tuomiseen Amerikan markkinoille.

Teatterin näkeminen on ällistyttävää: ajoin matkalla lentokentältä sen kautta - teatteria oli vaikea löytää koska ulospäin se näyttää vaatimattomalta takaovelta. Ei kirkkaita valomainoksia, ei mahtipontista sisäänkäyntiä ei julisteita Sofi Oksasen Puhdistuksen tulemisesta, ei mitään mikä viittaisi suomalaisten Broadwayn valloituksen alkamiseen juuri täältä tämän viikon torstaina.

Kaiken julkisuuden hylkäämää tunnelmaa lisäävät jalkakäytävillä pursuavat jätesäkit. New Yorkin puhtaanapitolaitos on joutunut koko talven keskittymään lumen kuljettamiseen ja roskispussien vuoret peittävät paikoitellen koko jalkakäytävän. Pimeässä vesisateessa valokuvat eivät näytä miltään mutta haen päivän valossa uusia.

Peter Franzén pääosassa

Peter Franzén esittää Puhdistuksessa miespääosaa, neuvostomiehittäjien kätyriä Martinia.

Muiksi näyttelijöiksi on valittu tunnettuja amerikkalaisia, ettei esitystä koettaisi liian eksoottiseksi. Aliidea esittää nuorena Maren Bush ja vanhana Jillian Lindig.

Suomen näyttämötaiteen mittakaavassa New Yorkissa on suomalaiset superviikot: samaisen LaMaMan näyttämölle tulee lukuteatterina kolme muuta käsikirjoitusta.

Lauantaina 12. helmikuuta esitetään Arto Salmisen Varasto, Mika Myllyahon Paniikki ja Sirkku Peltolan Yksiöön en äitee ota. Kuulijoiksi odotetaan muitten teattereiden ohjelmistoa valitsevia ammattilaisia. Lukudraamasta se menestys yleensä alkaa. Kaikki on käännetty englanniksi ja yksi esittäjistä on Peter Franzen.

Franzèn laajentaa kirjoittajana

Franzén on joutunut muuttamaan vähäksi aikaa Los Angelesista itärannikolle. Kiirettä on - nyt hän esiintyy yhden päivän aikana kolmessa roolissa näyttämöllä englanniksi.

Frazénilla on muutenkin monta rautaa tulessa: hän työstää esikoiskirjansa Tumman veden päällä -käsikirjoitusta elokuvaksi. Uusia rooleja on tiedossa ainakin valkokankaalla.

MTV3 seuraa Peter Franzénin työtä ja arkea New Yorkissa, häntä nähdään ja haastatellaan Puhdistuksen ensi-illan seurannassa illan uutislähetyksissä ja myös Huomenta Suomessa ja 45minuuttia -ohjelmassa keskiviikkona 16.maaliskuuta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.