Mainos

Frankfurtin kirjamessut: Sofi Oksanen ruoti rajusti suomettumista

Kirjailija Sofi Oksanen nosti suomettumisen ja Ukrainan tilanteen esille puhuessaan Frankfurtin kirjamessujen avajaisissa.

– Suomettuminen oli vähennettyä itsenäisyyttä, nakerrettua demokratiaa ja kuristettua ilmaisunvapautta - malli jota suomalaisen on mahdoton suositella kenellekään, vaikka viime aikoina monet ulkomaalaiset tutkijat ovat nähneet sen sopivan Ukrainalle, Oksanen sanoi.

Kirjailija nosti yhdeksi esimerkiksi kouluissa käytetyt kartat, joista puuttui hänen toinen kotimaansa Viro, ja sen kuinka Viron neuvostomiehityksestä puhuttiin kiertoilmauksin.

– Kiusallisinta kaikessa oli ehkä itsesensuuri; Suomi toimi itse parhaana sensorinaan.

Mutta oli myös toisenlaisia ääniä. Oksanen antoi kunniaa rockyhtye Sleepy Sleepersille ja evakkotaustaisille naiskirjailijoille kuten Laila Hietamiehelle, jotka käsittelivät Suomen historian kipupisteitä taiteen avulla.

– Mikäli ulkoinen todellisuus ja maan virallinen kanta ei vastaa ihmisen omia kokemuksia eikä omaa oikeudentajua, tuloksena on aina epävarmuutta, epäuskoa omien kokemusten todellisuuteen ja oikeutukseen. Ihminen tarvitsee peilin kokemuksilleen, ja siihen tarvitaan kansalliskirjallisuutta, jota voi lukea omalla äidinkielellään.

Kirjailija muistutti myös, että Suomen ja Viron kykyihin toimia itsenäisinä valtioina suhtauduttiin epäillen niiden itsenäistymisen aikaan.

– Aivan kuten suhtaudutaan nyt Ukrainaan. Sekä Suomi että Viro ovat esimerkkejä siitä, miten valtavasti kansat, kielet ja taide voivat kehittyä - lyhyessä ajassa, jos niille annetaan mahdollisuus.

Arktisen alueen kansat hädässä

Venäjän arktisella alueella asuvien suomalais-ugrilaisten kansojen hätä oli puheen toinen keskeinen aihe. Heidän oikeuksiaan ei Oksasen mukaan uskalleta tai haluta enää nostaa esiin, koska arktisen alueen luonnonvarat halutaan käyttöön.

Oksanen sanoi Venäjän uuden suunnan konkretisoituneen vuonna 2012, kun maan tuolloinen kulttuuriministeri Vladimir Medinski ilmoitti, että suomalais-ugrilainen yhteistyö on "venäläisvastaista liikehdintää".

– Paradoksaalista kyllä, Venäjä käyttää poliittisena työkalunaan haluaan puolustaa maanmiestensä oikeutta käyttää äidinkieltään samalla kun se estää sen muilta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.